Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΚ. Μητσοτάκης: «Η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν από τη Γερμανία δεν μπορεί...

Κ. Μητσοτάκης: «Η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν από τη Γερμανία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τη συνέντευξή του στο Talk Radio αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και την επίσκεψή του στην Αυστρία. «Το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν είναι από τα πρώτα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες γιατί το λύσαμε», είπε, επισημαίνοντας επίσης: «Απασχολεί τη Γερμανία, αλλά η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν να πετάξουν το μπαλάκι σε άλλες χώρες, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, σε πρώτη φάση δεν μας αφορά γιατί περιορίζεται στα χερσαία σύνορα».

Επιπλέον, ανέφερε την ανάγκη για περισσότερα κονδύλια από την Ευρώπη και τόνισε ότι «η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη, έχει πάρει το μήνυμα ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Αναφορικά με το Λιμενικό Σώμα, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους με αυτοθυσία και είναι προσβλητικό να διακινούνται τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας για ανθρώπους που έχουν δώσει τη ζωή τους. Η ενεργητική αποτροπή είναι μια αποστολή που πρέπει να επιτελεί το Λιμενικό. Το Λιμενικό δεν είναι υπηρεσία υποδοχής παράνομων μεταναστών».

Σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων, σχολίασε: «Οι γονείς αντιλαμβάνονται ότι ο εθισμός από το κινητό δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Και αναφέρομαι στις βιντεοσκοπήσεις ανάρμοστων περιστατικών, μπούλινγκ. Η σύσταση για τα κινητά υπήρχε, αλλά κανείς δεν είχε ασχοληθεί να την εφαρμόσει». Ο ίδιος εξέφρασε τη στήριξή του για την εισαγωγή lockers στα σχολεία, προσθέτοντας ότι «δεν το αποκλείω καθόλου… απαιτεί μια μεγάλη επένδυση».

Μιλώντας για την εξάρτηση των παιδιών από τις πλατφόρμες, τόνισε ότι «αυτό πρέπει να γίνει αντικείμενο ευρωπαϊκής κανονιστικής παρέμβασης».

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, σημείωσε: «Η κυβέρνηση έχει προσλάβει σχεδόν 40.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς, αντικαθιστούμε αναπληρωτές με μόνιμους… Θέλουμε να επεκτείνουμε το ολοήμερο σχολείο».

Για τους ένστολους, ανέφερε ότι «όταν τα οικονομικά θα είναι καλύτερα θα μπορούμε να περιμένουμε μεγαλύτερη αύξηση», ενώ πρόσθεσε ότι οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών έγιναν το συντομότερο δυνατό για να διευκολυνθούν στην εύρεση κατοικίας.

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», υπογράμμισε ότι «έχουμε εξασφαλίσει 2 δισ. και εξετάζουμε σοβαρά να διευρύνουμε στο μέτρο του κοινωνικά λογικού τα κριτήρια».

Αναφορικά με την ακρίβεια, είπε: «Είναι το πρώτο θέμα… Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αύξηση του μισθού ή τη μείωση των επιβαρύνσεων ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα», και πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις των μισθών θα συνεχιστούν με ταχύτερο ρυθμό από τη μείωση του πληθωρισμού.



Ροη Ειδήσεων