Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚαιρόςΣαρώνει την Ευρώπη η κακοκαιρία "Boris" - Στο έλεος φονικών πλημμυρών η...

Σαρώνει την Ευρώπη η κακοκαιρία “Boris” – Στο έλεος φονικών πλημμυρών η Γηραιά Ήπειρος

Η καταιγίδα Boris που πλήττει την κεντρική Ευρώπη προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές και απώλειες ζωών. Στη Ρουμανία έχουν καταγραφεί πέντε θάνατοι, ενώ αναφορές για νεκρούς και αγνοούμενους προέρχονται από την Τσεχία και την Πολωνία.

Στην Αυστρία, ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του και οι αρχές πραγματοποίησαν περίπου 5.000 επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στη Βιέννη, όπου συνορεύει με την Κάτω Αυστρία, υπάρχει διακοπή ηλεκτροδότησης σε μεγάλα τμήματα της πόλης, ενώ ο Δούναβης και ο ποταμός Wien απειλούνται με υπερχείλιση. Ποδηλατόδρομοι και εστιατόρια κοντά στις όχθες έχουν πλημμυρίσει, και οι γραμμές του μετρό 2, 3, 4 και 6 λειτουργούν περιορισμένα. Οι σιδηροδρομικές μεταφορές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, και η εταιρεία ÖBB συνιστά στους πολίτες να αναβάλουν τα μη επείγοντα ταξίδια. Η κυκλοφορία στον δυτικό αυτοκινητόδρομο έχει διακοπεί, ενώ η αποκατάσταση της λειτουργίας των μαζικών μεταφορών δεν αναμένεται πριν την Τετάρτη, σύμφωνα με τον δήμο. Πολλές εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί, συμπεριλαμβανομένου του μαραθωνίου του Βαχάου και ορισμένων αγώνων της Μπουντεσλίγκα.

Η αυστριακή κυβέρνηση επιτρέπει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες να απουσιάσουν από τα σχολεία, ενώ εργοδότες καλούνται να δείξουν κατανόηση σε εργαζομένους που δεν μπορούν να φτάσουν στην εργασία τους λόγω των καιρικών συνθηκών.

Στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών για εκκένωση, καθώς η κατάσταση σε πολλές περιοχές χαρακτηρίζεται «δραματική». Η σύνδεση του σιδηροδρόμου με την Τσεχία έχει διακοπεί, ενώ ακυρώθηκαν και τα δρομολόγια των λεωφορείων μεταξύ των δύο χωρών.

Στην Τσεχία, τέσσερα άτομα παραμένουν αγνοούμενα και χιλιάδες άνθρωποι έχουν μετακινηθεί σε ασφαλείς περιοχές.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί στη Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας, ενώ στην Ουγγαρία οι αρχές προειδοποιούν ότι η στάθμη του Δούναβη μπορεί να ξεπεράσει τα 8,5 μέτρα μέσα στην εβδομάδα.

Στη Γερμανία, η Βαυαρία και η Σαξονία προετοιμάζονται για την κακοκαιρία που κατευθύνεται ανατολικά, με έντονες βροχοπτώσεις να αναμένονται. Ο ποταμός Έλβας έχει τεθεί σε ανώτατο επίπεδο συναγερμού λόγω του κινδύνου υπερχείλισης, και λαμβάνονται μέτρα για την προστασία των περιοχών κοντά στις όχθες του.



Ροη Ειδήσεων