Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΑλλάζουν οι προσλήψεις στο δημόσιο: Μοριοδοτούνται οι απομακρυσμένες περιοχές

Αλλάζουν οι προσλήψεις στο δημόσιο: Μοριοδοτούνται οι απομακρυσμένες περιοχές

Από τη στιγμή που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, τέθηκαν σε εφαρμογή μέτρα για την “επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων” προσωπικού στο Δημόσιο. Με τις νέες διατάξεις, το υπουργείο στοχεύει στην αντιμετώπιση των χρόνιων καθυστερήσεων που εμποδίζουν την κάλυψη θέσεων μέσω ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα τόσο την υποστελέχωση των υπηρεσιών όσο και τη μακρόχρονη αναμονή των επιτυχόντων. Η επιτάχυνση επιδιώκεται με τη μείωση των χρονικών προθεσμιών σε βασικά στάδια, από την “έγκριση του προγραμματισμού” έως τον “διορισμό” και την ανάληψη καθηκόντων.

Σκοπός είναι η μείωση του διαστήματος από την έγκριση του προγραμματισμού προσλήψεων μέχρι την τοποθέτηση των νεοπροσλαμβανόμενων από τα τωρινά δύο ή τρία χρόνια στους “8 έως 12 μήνες”. Ο υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος και η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη σκοπεύουν σε περαιτέρω μείωση μέσω της “διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ” με άλλους φορείς, ώστε η συγκέντρωση δικαιολογητικών, όπως “πτυχία και ξένες γλώσσες”, να γίνεται αυτόματα χωρίς την παρέμβαση υπαλλήλων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξετάζει επίσης την έναρξη της διαδικασίας κάλυψης θέσεων που θα κενωθούν λόγω συνταξιοδότησης από το προηγούμενο έτος, για να αποφευχθεί η “χηρεία” αυτών των θέσεων. Επιπλέον, αυξάνεται η “μοριοδότηση” για υποψήφιους σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ οι κάτοικοι ορεινών και νησιωτικών δήμων θα λαμβάνουν 40 μονάδες επιπλέον, με υποχρέωση τουλάχιστον 10 ετών παραμονής στην ίδια θέση και 5 επιπλέον έτη σε υπηρεσίες της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας.

Με άλλο άρθρο, η απόφαση για τις “θέσεις ΑμεΑ” θα πρέπει να εκδίδεται εντός ενός μήνα από την έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία πλήρωσης θέσεων. Προβλέπεται επίσης, η κάλυψη κενών θέσεων για τα έτη 2022 έως 2025 από επιτυχόντες του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ, βάσει της “βαθμολογίας” τους και “εντοπιότητας”. Εισάγεται δυνατότητα τυχαίου καθορισμού της σειράς των ισοβαθμούντων υποψηφίων σε διαγωνισμούς μεγάλης συμμετοχής, όπως για εκπαιδευτικούς, μέσω “ηλεκτρονικής κλήρωσης”, αποφεύγοντας τη δημόσια κλήρωση που απαιτεί χρόνο.

Επιπλέον, θεσπίζονται αντικίνητρα για τους υποψήφιους που δεν αποδέχονται τον διορισμό τους ή παραιτούνται σύντομα, αφήνοντας κενές θέσεις. Όσοι διοριστούν και δεν αποδεχθούν ή παραιτηθούν εντός 12 μηνών δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για “τρεις χρόνια”.

Για την επιτάχυνση των διαδικασιών, το χρονικό περιθώριο υποβολής δικαιολογητικών μειώνεται σε “15 ημέρες” και οι διαδικασίες αναπληρώσεων περιορίζονται στα “τρία έτη”. Με άλλη ρύθμιση, οι υποψήφιοι επιλέγουν οι ίδιοι τα δικαιολογητικά που επιθυμούν να υποβάλουν για κάθε προκήρυξη, μειώνοντας το διοικητικό φόρτο του ΑΣΕΠ, ενώ σε περίπτωση υποβολής ψευδών δικαιολογητικών επιβάλλεται αποκλεισμός από μελλοντικούς διαγωνισμούς για “πέντε έτη”.

Η πλήρωση θέσεων προσωπικού ορισμένου χρόνου θα γίνεται εξολοκλήρου μέσω της “ηλεκτρονικής πλατφόρμας” του υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι, το ΑΣΕΠ και οι αρμόδιοι φορείς. Τέλος, εισάγεται η “υποχρεωτική μαγνητοφώνηση” των συνεντεύξεων για την πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού, με σκοπό τη μείωση του χρόνου σύνταξης των πρακτικών.



Ροη Ειδήσεων