Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΔημήτρης Παπαστεργίου: Έρχεται η πλατφόρμα γονικού ελέγχου στα κινητά ανηλίκων

Δημήτρης Παπαστεργίου: Έρχεται η πλατφόρμα γονικού ελέγχου στα κινητά ανηλίκων

Συζητώντας το ζήτημα της αύξησης της βίας μεταξύ ανηλίκων, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ανέφερε ότι η πλατφόρμα που θα καθοδηγεί τους γονείς σχετικά με εργαλεία και ρυθμίσεις parental control στα κινητά των ανηλίκων είναι πλέον έτοιμη, και απομένει μόνο η ανακοίνωσή της από τον πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στην προστασία των παιδιών από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε δύο σημεία: Πρώτον, ότι οι πλατφόρμες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, πρέπει να είναι πιο προσεκτικές όταν διαχειρίζονται ανήλικους χρήστες και να εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα μέτρα. Δεύτερον, ότι οι γονείς πρέπει να έχουν καλύτερο έλεγχο της χρήσης των κινητών από τα παιδιά τους, όπως για παράδειγμα, πόσες ώρες χρησιμοποιούν το κινητό και τι περιεχόμενο βλέπουν.

«Υπάρχει ο γονικός έλεγχος, το parental control όπως αναφέρεται σε αρκετές συσκευές, και θέλουμε να εκλαϊκεύσουμε αυτές τις οδηγίες για να μπορούν οι γονείς να τις εφαρμόζουν στα κινητά των παιδιών τους, διασφαλίζοντας την ασφαλή χρήση του κινητού ως εργαλείο» υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου. Οι γονείς θα μπορούν να μπλοκάρουν ιστοσελίδες, λέξεις-κλειδιά, βίντεο ή περιεχόμενο, με τη συναίνεση των παιδιών τους.

Ο υπουργός πρόσθεσε: «Πρέπει να πάμε στη λογική ότι καταλαβαίνω πως το κινητό είναι ένα εργαλείο, αλλά η χρήση του πρέπει να είναι λελογισμένη». Οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν αν το παιδί υπερβαίνει τον χρόνο χρήσης ή αν προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε περιεχόμενο που δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία του.

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια, προωθώντας τις πλατφόρμες να λάβουν πιο σοβαρά μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά εκτίθενται μόνο σε κατάλληλο περιεχόμενο, και όχι σε υλικό που δεν συνάδει με την ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη.

Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε στους διαγωνισμούς για τους μικροδορυφόρους, λέγοντας ότι οι συμβάσεις έχουν ήδη υπογραφεί, ενώ στις 14 Νοεμβρίου θα υπογραφεί η τελευταία σύμβαση με ιδιαίτερη ελληνική συμμετοχή. Σημείωσε ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν έχουν δεσμευτεί να εγκαταστήσουν γραμμές παραγωγής στην Ελλάδα και να απασχολήσουν Έλληνες εργαζόμενους.

Οι πρώτοι δορυφόροι θα εκτοξευθούν στα τέλη του 2025, με το σύνολο των δορυφόρων να ολοκληρώνεται το 2026, φτάνοντας τους 15. Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι οι εταιρείες που κατασκευάζουν τους δορυφόρους έχουν ήδη κάποιους σε λειτουργία, από τους οποίους θα μπορούμε να λάβουμε χρήσιμες πληροφορίες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών ή ακραίων καιρικών φαινομένων.



Ροη Ειδήσεων