Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΚ. Μητσοτάκης: «Η ευρύτερη Μέση Ανατολή κινδυνεύει με μια στρατιωτική ανάφλεξη»

Κ. Μητσοτάκης: «Η ευρύτερη Μέση Ανατολή κινδυνεύει με μια στρατιωτική ανάφλεξη»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, φτάνοντας στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής με τις χώρες του Κόλπου, έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αυτοσυγκράτηση από όλους, ώστε να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή.

Ο ίδιος τόνισε ότι η συνάντηση αυτή μεταξύ της ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου λαμβάνει χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή. Η Ελλάδα, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, επιθυμεί να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Κόλπου, ενώ διατηρεί ήδη καλές διμερείς σχέσεις με τα έξι κράτη μέλη του Συμβουλίου. Ο Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για πιο στενή συνεργασία, ειδικά σε αυτή την περίοδο όπου η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε κίνδυνο στρατιωτικής ανάφλεξης.

Τόνισε την αναγκαιότητα μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα για να αποφευχθεί περαιτέρω ανθρωπιστική κρίση και η εξάπλωση της βίας στο νότιο Λίβανο, παράλληλα με την αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ να αμύνεται. Όμως, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πάνω απ’ όλα πρέπει να επικρατήσει αυτοσυγκράτηση για να δοθεί χρόνος για πολιτικές λύσεις, με στόχο τη δημιουργία δύο κρατών που θα συνυπάρχουν ειρηνικά, ως μακροπρόθεσμη λύση στα προβλήματα της περιοχής.



Ροη Ειδήσεων