Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήK. Mητσοτάκης: «Το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο»

K. Mητσοτάκης: «Το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από το βήμα της ολομέλειας ότι “η πατρίδα μας το 2025 θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο”, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.

Είπε συγκεκριμένα:

«Η Ελλάδα ήταν το μόνο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς κτηματολόγιο τον 21ο αιώνα. Μια εκκρεμότητα που έπρεπε να λύσει αυτή η κυβέρνηση, γιατί ναι, το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο, έναν ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας… με σαφείς κανόνες που θα διευκολύνουν τη συλλογική ανάπτυξη αλλά και τις ατομικές συναλλαγές». Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια δύο ανθρώπων στις πυρκαγιές της Κορινθίας.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης… και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο”» τέθηκε υπό συζήτηση στην ολομέλεια. Περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση της ένταξης των υπό κτηματογράφηση περιοχών, την επέκταση της δυνατότητας δήλωσης κυριότητας από ΟΤΑ, καθώς και νέες διαδικασίες διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων. Επίσης, εισάγεται η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τον νομικό έλεγχο πράξεων του Κτηματολογίου και η ηλεκτρονική υποβολή εγγραπτέων πράξεων 24 ώρες το 24ωρο.

Τα οφέλη του κτηματολογίου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι πολλαπλά, κυρίως στον τομέα των επενδύσεων και της προστασίας του περιβάλλοντος: «Τα δεδομένα του κτηματολογίου θα αποτυπώνονται μαζί με πολεοδομικά, στατιστικά και άλλα στοιχεία σε ακριβείς ψηφιακούς χάρτες… κάθε περιοχή θα έχει μια ξεχωριστή ταυτότητα, διευκολύνοντας την κατασκευή ή άλλες δραστηριότητες».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων ήταν ποικίλες. Ο εισηγητής της ΝΔ, Ιωάννης Λοβέρδος, τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το έργο, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για κακή διαχείριση του κτηματολογίου. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε παράταση της προθεσμίας έως το 2026, ενώ το ΚΚΕ και άλλα κόμματα εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με τις επιπτώσεις στις περιουσίες και τα δικαιώματα των πολιτών.



Ροη Ειδήσεων