Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΜετρό Θεσσαλονίκης: Έτοιμο το σύστημα εισιτηρίων - Τι καινοτομίες φέρνει

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έτοιμο το σύστημα εισιτηρίων – Τι καινοτομίες φέρνει

Έτοιμο είναι το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων του Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο των δοκιμών για να είναι πλήρως λειτουργικό την 30η Νοεμβρίου.

Ένα σύγχρονο σύστημα έκδοσης και διαχείρισης εισιτηρίων έχει εγκατασταθεί και είναι υπό δοκιμή, ώστε να είναι έτοιμο για χρήση την ημέρα που το Μετρό θα παραδοθεί για εμπορική λειτουργία. Ο εξοπλισμός και το λογισμικό προμηθεύτηκαν από την αμερικανική εταιρία Conduent, έναν κορυφαίο πάροχο αυτοματοποιημένων λύσεων «έξυπνης» κινητικότητας, που δραστηριοποιείται σε πάνω από 20 χώρες και υποστηρίζει 400 δίκτυα δημόσιας συγκοινωνίας παγκοσμίως.

Το σύστημα κομίστρου που εγκαταστάθηκε στο Μετρό Θεσσαλονίκης, και ήταν μέρος της συμβατικής υποχρέωσης της ΑΚΤΩΡ, προσφέρει έκδοση προσωποποιημένων καρτών και επαναφορτιζόμενων χάρτινων εισιτηρίων, ενώ μπορεί να επεκταθεί ανάλογα με τις ανάγκες των συγκοινωνιακών αρχών.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Νίκος Ταχιάος, δοκίμασε πρόσφατα τις δυνατότητες του συστήματος και αναφέρθηκε στις καινοτομίες του.

Προσωποποιημένη κάρτα

Οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν προσωποποιημένες κάρτες, στις οποίες θα «φορτώνονται» τόσο τα κλασικά προϊόντα κομίστρου όσο και τυχόν εκπτωτικά προγράμματα που δικαιούνται.

Επίσης, το σύστημα θα εκδίδει χάρτινα εισιτήρια με ενσωματωμένο τσιπ, τα οποία μπορούν να επαναφορτιστούν έως και 10 φορές, μειώνοντας την κατανάλωση χαρτιού.

Προβλέπεται η ύπαρξη πολλαπλών κλειδιών ασφαλείας που θα αποτρέπουν την κατάχρηση εισιτηρίων, όπως η ταυτόχρονη χρήση τους από πολλούς επιβάτες ή η χρήση πλαστών εισιτηρίων, ένα φαινόμενο που δεν μπορούσε να ελεγχθεί εύκολα με τα παλιά χάρτινα εισιτήρια.

Ανέπαφες συναλλαγές

Σε επόμενο στάδιο, θα προστεθούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση QR code στις πύλες και η δυνατότητα ανέπαφων συναλλαγών μέσω κινητών συσκευών.

Το σύστημα κομίστρου του Μετρό Θεσσαλονίκης αποτελεί μέρος της σύμβασης κατασκευής που υλοποιεί η ΑΚΤΩΡ και δεν σχετίζεται με το έργο του ενιαίου εισιτηρίου των συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης, το οποίο αφορά τον διαγωνισμό «Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Τηλεματική και Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (ΟΣΕΘ)».



Ροη Ειδήσεων