Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΝέοι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών κατά της Βηρυτού - Φόβος για ακόμη πιο...

Νέοι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών κατά της Βηρυτού – Φόβος για ακόμη πιο σκληρά χτυπήματα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, ότι θα συνεχίσουν να επιφέρουν “σκληρά πλήγματα” στη Χεζμπολάχ, μετά από τρεις ημέρες συγκρούσεων στο νότιο Λίβανο με το ένοπλο τμήμα του σιιτικού κινήματος, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 9 στρατιωτών τους.

Το ίδιο βράδυ, επιβεβαίωσαν ότι “εξάλειψαν” έναν ηγέτη του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, τον Ζάχι αμπντ αλ Ράζακ, σε βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό της Τούλκαρεμ στη Δυτική Όχθη, υπό ισραηλινή κατοχή.

Η επιδρομή προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Πηγή των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήταν ο πιο φονικός βομβαρδισμός στη Δυτική Όχθη από το 2000.

Ο Αλάα Σρότζι, παλαιστίνιος ακτιβιστής, ανέφερε πως ισραηλινό αεροσκάφος “έπληξε καφετέρια στο ισόγειο τριώροφου κτιρίου” και πρόσθεσε πως πολλοί άνθρωποι, “παιδιά και νέοι” ανάμεσά τους, σκοτώθηκαν.

Στο Λίβανο, μετά από μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που σκότωσαν αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της Χεζμπολάχ και εκατοντάδες πολίτες, ο ισραηλινός στρατός προχωρά από τη Δευτέρα σε χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο, περιοχή που αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Επίσης, σήμερα το πρωί ισραηλινή επίθεση κοντά στο πέρασμα Μάσναα, στα σύνορα Λιβάνου και Συρίας, απέκλεισε τον δρόμο που χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούν να διαφύγουν από τις ισραηλινές επιθέσεις, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου Άλι Χαμίε.

Ο Χαμίε πρόσθεσε ότι η επίθεση έλαβε χώρα εντός του λιβανέζικου εδάφους και προκάλεσε έναν κρατήρα τεσσάρων μέτρων.

Το πρωί σημειώθηκε επίσης επίθεση με ρουκέτες στα περίχωρα της Χάιφας, πιθανόν ως απάντηση στους νυχτερινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο. Οι σειρήνες ήχησαν στην πόλη, ενώ το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα κατέρριψε τις ρουκέτες. Οι IDF βομβάρδισαν μια νότια συνοικία της Βηρυτού 11 φορές.

Χθες, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν ως στόχο κυρίως τη Βηρυτό και τα νότια προάστιά της, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού αρχηγείου της υπηρεσίας πληροφοριών της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επιθέσεις στη Βηρυτό κατέστρεψαν “15 τρομοκρατικούς στόχους”, μεταξύ αυτών εγκαταστάσεις του σιιτικού κινήματος, όπως “κέντρα παραγωγής όπλων και αποθήκες όπλων”.

Πηγή στη Χεζμπολάχ ανέφερε ότι 11 διαδοχικοί βομβαρδισμοί έπληξαν ένα νότιο προάστιο της Βηρυτού χθες το βράδυ. Κατά πληροφορίες της ισραηλινής πλευράς, ο στόχος ήταν μια συνάντηση ανώτερων ηγετών της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του Χασίμ Σαφιεντίν, επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου του κόμματος, σύμφωνα με τρεις ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλέστηκαν οι New York Times.

Συνολικά, οι ισραηλινές επιθέσεις προκάλεσαν τον θάνατο 37 ανθρώπων μέσα σε 24 ώρες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου την Πέμπτη προς Παρασκευή.

Το δημόσιο διάγγελμα του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, που θα απευθυνθεί σήμερα (4/10), ενδέχεται να ρίξει φως στις μελλοντικές κινήσεις του Ιράν, στην πρώτη του ομιλία μετά από σχεδόν πέντε χρόνια.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, που πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι μεταφέρει την εστίαση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι αποφασισμένη να πολεμήσει τη Χεζμπολάχ, σύμμαχο της Χαμάς, μέχρι τη “νίκη”, για να επιτρέψει την επιστροφή 60.000 κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών που εκτοπίστηκαν λόγω των ρουκετών της Χεζμπολάχ.

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, δήλωσε χθες πως τα “σκληρά πλήγματα που καταφέρνουμε στη Χεζμπολάχ” σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου “θα συνεχιστούν” και τόνισε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν στην οργάνωση να “εγκατασταθεί” ξανά στο νότιο Λίβανο.

Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε τον θάνατο άλλου ενός στρατιώτη, αυξάνοντας τον αριθμό των απωλειών τους σε 9 από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων.

Ο λιβανικός στρατός, για πρώτη φορά μέσα στο τελευταίο έτος, ανταπέδωσε τα πυρά στον νότιο Λίβανο μετά τον θάνατο δύο μελών του.

Σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε το 2006 για τον τερματισμό του πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ, ο λιβανικός στρατός έχει αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο μαζί με τις δυνάμεις του ΟΗΕ.

Ωστόσο, η Χεζμπολάχ έχει διατηρήσει την παρουσία της στην περιοχή, δημιουργώντας σύμφωνα με αναλυτές ένα εκτενές δίκτυο υπόγειων σηράγγων.

Ο νέος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνοδεύεται από αυξημένη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Την Τρίτη, η Ισλαμική Δημοκρατία εκτόξευσε πάνω από 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, με τα δύο μέρη να ανταλλάσσουν απειλές, αυξάνοντας τις ανησυχίες για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Η Τεχεράνη ανέφερε ότι η επίθεση ήταν αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στις 27 Σεπτεμβρίου σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό, καθώς και για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τον Ιούλιο στην Τεχεράνη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να αποφευχθεί ένας γενικευμένος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αλλά σημείωσε πως χρειάζονται ακόμα πολλές προσπάθειες.

Παράλληλα, αποκάλυψε πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία μέσα στην επόμενη εβδομάδα, για να μεσολαβήσει στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο ΟΗΕ έχει επίσης ζητήσει κατάπαυση του πυρός, με τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να τονίζει ότι η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία σε περιοχές που πλήττονται από τη σύγκρουση.



Ροη Ειδήσεων