Πέμπτη 16 Μαΐου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΛιζ Τρας: Αυτή είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας - Τι σημαίνει...

Λιζ Τρας: Αυτή είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας – Τι σημαίνει η εκλογή της

Η τέταρτη πρωθυπουργός από το 2016 και η τρίτη γυναίκα στη Ντάουνινγκ Στριτ στην ιστορία της Βρετανίας – Ποιες οι προκλήσεις της – «Με μισό μάτι» την βλέπει η Ρωσία – Η απιστία που συγχώρεσε ο σύζυγός της

Η 47χρονη μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Λιζ Τρας που έκανε τον Σεργκέι Λαβρόφ να… βγάζει καπνούς αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος των Συντηρητικών και της Βρετανίας και κατ΄επέκταση πρωθυπουργός της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, η Λιζ Τρας συγκέντρωσε 81,326 ψήφους έναντι  60,399 του Ρίσι Σουνάκ. Συνολικά ψήφισαν 172,437 μέλη, ενώ άκυρες ήταν 654 ψήφοι. «Λιζ Τρας it is», συμπλήρωσε ο πρέοδρος της Επιτροπής 1922 που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα.

 Όταν ανέβηκε στη σκηνή, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι είναι τιμή της που εξελέγη αρχηγός και ευχαρίστησε το προσωπικό του κόμματος «για τη διοργάνωση μιας από τις πιο μακροχρόνιες συνεντεύξεις εργασίας στην ιστορία».

Έπειτα, έδωσε συγχαρητήρια στους αντιπάλους της και τον Σουνάκ, ενώ  ευχαρίστησε και τον απερχόμενο ηγέτη του κόμματος, «τον φίλο μου Μπόρις Τζόνσον». Και συμπλήρωσε: «Μπόρις, κατάφερες να κάνεις το Brexit. Συνέτριψες τον Τζέρεμι Κόρμπιν, έβγαλες το εμβόλιο. Και στάθηκες απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε θαύμαζαν από το Κίεβο μέχρι το Καρλάιλ», με το κοινό να χειροκροτεί για ώρα.

Πηγή:protothema.gr



Ροη Ειδήσεων