Δευτέρα 29 Απριλίου 2024


ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΚΑΣτοίχημα σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα

Στοίχημα σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα

Μπορεί το στοίχημα να αφορά κατά βάση τα δημοφιλή επαγγελματικά αθλήματα, αλλά την δικιά τους «αίγλη» έχουν και τα ερασιτεχνικά σπορ. Με την δυσκολία που τα… συνοδεύει βέβαια. Αυτή έχει να κάνει αφενός με το γεγονός πως θα τα βρείτε σε λίγες στοιχηματικές εταιρίες και αφετέρου με τις περιορισμένες αγορές που προσφέρονται, αφού η πληροφόρηση που υπάρχει είναι ελάχιστη.

Στο άρθρο που έχετε ανοίξει θα αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά του ερασιτεχνικού αθλητισμού καθώς και όλα όσα πρέπει να προσέξετε προτού ακολουθήσετε προγνωστικά στοιχήματος και ρισκάρετε στοιχηματικά στα λιγότερο δημοφιλή σπορ.

Ερασιτεχνικός vs επαγγελματικός αθλητισμός

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, υπάρχουν σαφείς ορισμοί τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους ερασιτέχνες αθλητές. Παίρνοντας για παράδειγμα το ποδόσφαιρο, τα πρωταθλήματα χαμηλότερων κατηγοριών χαρακτηρίζονται συνήθως ως μη επαγγελματικά, κάτι όμως που δεν τα καθιστά απόλυτα ερασιτεχνικά.

Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών έγκειται στο ότι οι επαγγελματίες αθλητές εξασφαλίζουν επίσημα εισόδημα, ενώ η πλειοψηφία των ερασιτεχνών δεν εισπράττουν αμοιβή για την ενασχόληση τους με το εκάστοτε σπορ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως οι ερασιτέχνες αθλητές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να κερδίσουν χρήματα. Είναι πάντα πιθανό να εξασφαλίσουν σημαντικά χρηματικά έπαθλα για τη νίκη σε έναν αγώνα, ή ένα τουρνουά. Ακόμη κι όταν δεν αμείβονται για τις προπονήσεις ή για τη συμμετοχή τους σε μια διοργάνωση.

Αυτό ισχύει για τις χαμηλές κατηγορίες των περισσότερων αθλημάτων, αλλά και για όλες τις κατηγορίες σε συγκεκριμένα σπορ. Ουσιαστικά οι αθλητές που δεν πληρώνονται για αυτό που κάνουν, χαρακτηρίζονται ερασιτέχνες, ανεξάρτητα από το πόσο καλές είναι οι δεξιότητες που επιδεικνύουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που αποτελούν από τη φύση τους ερασιτεχνικό αθλητικό γεγονός.

Ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο εξασφαλίζουν αρκετά χρήματα οι ερασιτέχνες αθλητές είναι μέσω των μεγάλων χορηγιών, ένας τρόπος που πολύ συχνά αποφέρει πολύ περισσότερα χρήματα ακόμη και από τους επαγγελματίες αθλητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο θρυλικός σπρίντερ Usain Bolt που ενώ δεν πληρωνόταν σχεδόν καθόλου για τις επιδόσεις του στο στίβο, είδε τους λογαριασμούς του να «φουσκώνουν» μέσω συμφωνιών χορηγιών που υπέγραψε.

Μη επαγγελματικός & ημί-επαγγελματικός αθλητισμός

Για τις δύο αυτές κατηγορίες, δεν υπάρχει σαφής ορισμός. Οι περισσότεροι αθλητές και σύλλογοι των δύο κατηγοριών πολύ συχνά πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους, χωρίς όμως να εξασφαλίζουν υψηλά συμβόλαια που τους επιτρέπουν να βασιστούν σε αυτά για να επιβιώσουν. Παράλληλα, κάτι που συναντάμε εξίσου συχνά είναι οι λεγόμενες ημι-επαγγελματικές ομάδες, όπου ορισμένα στελέχη τους είναι πραγματικοί επαγγελματίες με εξασφαλισμένα συμβόλαια, ενώ κάποια άλλα αγωνίζονται απόλυτα ερασιτεχνικά.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν το ποδόσφαιρο των χαμηλών κατηγοριών ως ημι-επαγγελματικό. Αυτό που πραγματικά ισχύει είναι πως οι περισσότεροι παίκτες λαμβάνουν συγκεκριμένο μισθό, είτε σε πάγια βάση είτε ανάλογα με τις συμμετοχές. Οι απολαβές αυτές ωστόσο δεν είναι αρκετές για τα προς το ζην και για αυτό οι περισσότεροι αθλητές απασχολούνται και σε άλλου είδους εργασίες εκτός του πεδίου του αθλητισμού.

Ερασιτεχνικός αθλητισμός

Ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται στον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι πως οι συμμετέχοντας αθλητές είναι πιο επιρρεπείς σε ζητήματα διαφθοράς.

Οι επαγγελματίες παίκτες και προπονητές στο ποδόσφαιρο, ως γνωστόν εξασφαλίζουν τεράστια χρηματικά ποσά, πολύ υψηλότερα από αυτά που πιθανότατα θα τους προσφέρονταν για να προβούν στη χειραγώγηση ενός αγώνα. Παράλληλα, η ζωή των επαγγελματιών αθλητών συνοδεύεται από συγκεκριμένους κώδικες και ρυθμίσεις, την ώρα που κάμερες καταγράφουν κάθε δευτερόλεπτο της καθημερινότητας τους. Η παραβίαση οποιουδήποτε όρου του συμβολαίου που έχουν υπογράψει δύναται να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές κυρώσεις όπως για παράδειγμα ο αποκλεισμός τους από την ενεργό δράση, κάτι που θα οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες, αλλά και σε πτωτική πορεία της δημοτικότητας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι στοιχηματικές εταιρίες μπορούν να εμπιστεύονται την ακεραιότητα των επαγγελματικών αθλητικών γεγονότων και να προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα αγορών σε γενναιόδωρες αποδόσεις και υψηλά όρια πληρωμών. Ακόμα και στα επαγγελματικά αθλήματα ωστόσο, οι χαμηλές κατηγορίες συνοδεύονται από αισθητά λιγότερες διαθέσιμες επιλογές και χαμηλότερα όρια πονταρισμάτων.

Τα ερασιτεχνικά αθλήματα τώρα, ιδιαίτερα αυτά με συμμετέχοντες που δεν κερδίζουν πολλά χρήματα από χορηγίες και έπαθλα, είναι όπως προαναφέρθηκε πιο… «ανοιχτά» σε φαινόμενα χειραγώγησης αποτελεσμάτων. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, οι στοιχηματικές περιορίζουν τον κίνδυνο καθιστώντας διαθέσιμες ελάχιστες αγορές. Παράλληλα, λόγω της ελλιπούς πληροφόρησης είναι δύσκολο να εξάγουν τις σωστές αποδόσεις, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινούνται και τα επιτρεπόμενα όρια πονταρίσματος.

Ένα άλλο ζήτημα είναι αυτό της δημοτικότητας μιας αναμέτρησης. Ένα αθλητικό γεγονός που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, πολύ συχνά δεν προσφέρεται για στοιχηματισμό από τους μπουκ, ενώ ισχύει και πάλι το ότι η διαμόρφωση των σωστών αποδόσεων αποτελεί δύσκολη υπόθεση. Αυτό που γενικότερα ισχύει, είναι πως οι στοιχηματικές εταιρίες έχουν την τάση να αποφεύγουν την προσφορά επιλογών από ερασιτεχνικά αθλήματα και πρωταθλήματα, καθώς ο κίνδυνος να βγουν ζημιωμένες είναι αρκετά υψηλός.

Πληρωμές και όρια πονταρισμάτων

Οι λάτρεις των στοιχημάτων σε ερασιτεχνικά αθλητικά γεγονότα θα πρέπει πάντα να ελέγχουν τα όρια πονταρίσματος και πληρωμής. Οποιοδήποτε στοίχημα σε μια ερασιτεχνική κατηγορία ποδοσφαίρου για παράδειγμα, θα συνοδεύεται από πολύ χαμηλότερα όρια πονταρίσματος εν συγκρίσει με τις μεγαλύτερες και επαγγελματικές κατηγορίες. Με τον τρόπο αυτό οι bookmakers προστατεύονται από πιθανές απόπειρες εξαπάτησης μέσω αναμετρήσεων υπό χειραγώγηση. Ως εκ τούτου, τα εν δυνάμει κέρδη για τους παίκτες του στοιχήματος θα είναι περιορισμένα, ανάλογα πάντα και με την πολιτική που ακολουθεί κάθε πλατφόρμα.

Στοίχημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν θεωρητικά ένα ερασιτεχνικό αθλητικό γεγονός. Αυτό σημαίνει πως οι συμμετέχοντες δεν δύναται να εξασφαλίσουν κέρδος για την όλη προετοιμασία και συμμετοχή. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος ορισμός είναι ιδιαίτερα ασαφής. Οι περισσότεροι διαγωνιζόμενοι υψηλού επιπέδου στα δημοφιλή αθλήματα αμείβονται με υπέρογκα χρηματικά ποσά από χορηγούς, ενώ σε όλα σχεδόν τα ομαδικά γεγονότα συμμετέχουν πλέον επαγγελματίες παίκτες. Κάποια αθλήματα όπως η πυγμαχία έχουν διατηρήσει την ερασιτεχνική τους φιλοσοφία, αλλά η αλήθεια είναι πως πολλοί συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν χρειάζονται κάποια συμπληρωματική πηγή εισοδήματος και ως εκ τούτου μπορούν να επικεντρωθούν αποκλειστικά στο άθλημά τους.

Οι χορηγίες που υπάρχουν είναι σίγουρα αρκετές, ενώ το ίδιο ισχύει και για την κρατική υποστήριξη που πολύ συχνά αναλαμβάνει έξοδα προπονήσεων, εγκαταστάσεων, ταξιδιών, διαμονής κτλ. για αθλητές και αθλήτριες που έχουν χτίσει ένα ιδιαίτερα δημοφιλές προφίλ. Αυτό καθιστά τους αθλητές περισσότερο επαγγελματίες και όχι ερασιτέχνες και αποτελεί τον λόγο για τον οποίο συγκεκριμένες χώρες κερδίζουν τα περισσότερα κάθε φορά μετάλλια. Με απλούστερα λόγια, οι χώρες αυτές «επενδύουν» στους καλύτερους αθλητές τους και εν τέλει δικαιώνονται.

Ως άμεση συνέπεια, πολλές στοιχηματικές αντιμετωπίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ένα γεγονός κορυφαίου επιπέδου, όπως ακριβώς κάνουν για οποιοδήποτε επαγγελματικό άθλημα, προσφέροντας αγορές για τον στίβο, την κολύμβηση και μια σειρά ομαδικών αθλημάτων. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, υπάρχουν διαθέσιμα και μακροχρόνια στοιχήματα που ανοίγουν αρκετούς μήνες πριν την ημέρα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως οι λάτρεις των ειδικών στοιχημάτων μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους σε πονταρίσματα «εθνικού επιπέδου», όπως για παράδειγμα στη χώρα που θα κερδίσει τα περισσότερα μετάλλια. Πρόκειται για στοιχήματα πιο ασφαλή για τον εκάστοτε μπουκ, καθώς δεν βασίζονται σε μεμονωμένα γεγονότα.

Στοίχημα στα αθλήματα του στίβου

Εάν επιθυμείτε να ποντάρετε στους κορυφαίους αγώνες στίβου όπως για παράδειγμα στα 100 μέτρα, στα 200μ, στα 400μ, στα 1.000μ και στις κούρσες μετ’ εμποδίων, τότε σίγουρα θα βρείτε μια σειρά από ενδιαφέρουσες επιλογές σε όλες τις μεγάλες στοιχηματικές και για όλα τα δημοφιλή αθλητικά γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Παγκόσμια πρωταθλήματα. Παράλληλα, με δεδομένο πως ο στίβος ανήκει στα επαγγελματικά αθλήματα, εκτός από τις κλασσικές αγορές, πιθανότατα να εντοπίσετε και εναλλακτικές επιλογές όπως για παράδειγμα η άκυρη εκκίνηση κ.α.

Στοίχημα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Για να εξηγήσουμε με απλά λόγια τι θεωρείται ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, μπορούμε να αναφέρουμε απλά όλες τις κατηγορίες της Αγγλίας από την National League και χαμηλότερα. Πολλές στοιχηματικές προσφέρουν πλέον διαθέσιμα στοιχήματα και για τις χαμηλότερες αυτές κατηγορίες, με τον ανταγωνισμό ωστόσο να μειώνεται αισθητά όσο κατεβαίνουμε επίπεδο στην πυραμίδα. Αυτό συμβαίνει γιατί όπως προαναφέρθηκε ο κίνδυνος της χειραγώγησης αγώνων γίνεται και πάλι αισθητός, κάτι που οδηγεί σε μικρότερο αριθμό επιλογών και φυσικά σε χαμηλότερα όρια πονταρίσματος και πληρωμών. Παράλληλα, στις υποδεέστερες κατηγορίες, τα στοιχήματα που θα βρείτε διαθέσιμα τιμολογούνται συνήθως σε μη συμφέρουσες αποδόσεις, σε μια προσπάθεια των μπουκ να προστατευτούν από οποιονδήποτε κίνδυνο.

Στοίχημα σε ερασιτεχνικές ιπποδρομίες

Ο ορισμός του «ερασιτεχνικού» αθλήματος είναι λίγο διαφορετικός όταν πρόκειται για τις ιπποδρομίες. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν τόσο ερασιτέχνες αναβάτες όσο και άλογα, στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Η βαθμολόγηση στις ιπποδρομίες μπορεί να αποτελεί περίπλοκο ζήτημα, αλλά στην πραγματικότητα οι ερασιτεχνικές κούρσες λογίζονται ως μέρος των μεγάλων γεγονότων. Ένα ερασιτεχνικό άλογο αποκαλείται «αρχάριο», κάτι που σημαίνει ότι απλώς δεν έχει κερδίσει ακόμη σε συγκεκριμένο επίπεδο. Υπάρχουν ωστόσο αρχάρια άλογα σε όλα τα επίπεδα και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να κάνουμε πραγματικά λόγο για ερασιτεχνικούς αγώνες.

Άλλοι τρόποι στοιχηματισμού σε ερασιτεχνικά αθλήματα

Βάσει των όσων αναλύθηκαν μέχρι τώρα, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως είναι πιθανό να μη βρείτε διαθέσιμο το ερασιτεχνικό αθλητικό γεγονός στο οποίο σχεδιάζετε να δοκιμάσετε την τύχη σας. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορείτε να εξετάσετε κάποια εκ των παρακάτω εναλλακτικών επιλογών.

Αιτηθείτε το δικό σας στοίχημα: Η εξέλιξη στο online στοίχημα δίνει πλέον τη δυνατότητα στους παίκτες να αιτηθούν τη διάθεση ενός συγκεκριμένου στοιχήματος στην πλατφόρμα όπου είναι εγγεγραμμένοι και να περιμένουν αν θα γίνει ή όχι αποδεκτό το αίτημα τους. Τέτοιου είδους αιτήματα αφορούν είτε συγκεκριμένα αθλήματα, είτε πρωταθλήματα είτε ακόμη και συγκεκριμένες αγορές.

Το χειρότερο σενάριο που μπορεί να επαληθευτεί είναι να λάβετε αρνητική απάντηση. Αξίζει να τονιστεί πως είναι συνετό να αιτηθείτε το στοίχημα που σας ενδιαφέρει σε περισσότερες από μία πλατφόρμες, έτσι ώστε να έχετε το δικαίωμα επιλογής της πιο συμφέρουσας απόδοσης (σε περίπτωση πάντα που το αίτημα γίνει αποδεκτό). Σημειώνεται πως είναι συχνό φαινόμενο, αιτήματα που γίνονται αποδεκτά να συνοδεύονται από συγκεκριμένο ποσό που θα κληθείτε να ποντάρετε, κάτι που συμβαίνει προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον από πλευράς μπουκ για το συγκεκριμένο στοίχημα.

Η περίπτωση του ανταλλακτηρίου: Μια ενδιαφέρουσα επιλογή είναι και αυτή του ανταλλακτηρίου όπου οι ίδιοι οι παίκτες διαμορφώνουν τις αποδόσεις και τοποθετούν μεταξύ τους τα στοιχήματα της επιλογής τους, χωρίς τη μεσολάβηση των στοιχηματικών. Βασικό πλεονέκτημα των ανταλλακτηρίων είναι πως μπορείτε να βρείτε και να στοιχηματίσετε σε αθλητικά γεγονότα – είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά – που δεν προσφέρονται στις παραδοσιακές online πλατφόρμες.

Πηγή:cnn.gr



Ροη Ειδήσεων