Παρασκευή 3 Μαΐου 2024


ΑρχικήΘέματαΤουρισμόςΣύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων: 5 προτάσεις για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις

Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων: 5 προτάσεις για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις

Ο ΣΕΤΕ στέλνει επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς Τις προτάσεις του για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς βραχυχρόνιων ενοικίων κατέθεσε την Πέμπτη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων-ΣΕΤΕ, με επιστολή που απέστειλε στον Άκη Σκέρτσο, υπουργό Επικρατείας, Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Τουρισμού και Θεόδωρο Σκυλακάκη. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.

Οι προτάσεις Με στόχο, όπως τονίστηκε, την ανάγκη προστασίας της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας, την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος εύρεσης καταλύματος, που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, την προστασία των νόμιμων τουριστικών επιχειρήσεων από αθέμιτο ανταγωνισμό, που σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει, καθώς πολλά παράνομα καταλύματα λειτουργούν «με το πρόσχημα» των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων και, για να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Δήμων, ώστε να κατανεμηθούν πιο δίκαια οι αντίστοιχες υποχρεώσεις προς νομικών επιχειρήσεων και πολιτών, ο ΣΕΤΕ προτείνει τα ακόλουθα: Πολυκατοικίες: Προτείνεται να προβλέπεται ρητά ότι σε περίπτωση που όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών ενοικιάζονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις, τότε αυτό θεωρείται τουριστικό κατάλυμα, το οποίο θα πρέπει να έχει την αντίστοιχη άδεια.

ΦΠΑ: Προτείνεται να περιοριστεί η απαλλαγή από το ΦΠΑ του εισπραχθέντος ενοικίου μόνο στην περίπτωση που δικαιούχος του εισοδήματος είναι φυσικό πρόσωπο και έχει εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα κρατικών εσόδων έως δύο (2) ακίνητα στον Α.Φ.Μ. του (εκ των οποίων ένα από τα δύο ακίνητα θα έπρεπε να είχε δηλωθεί ως το ακίνητο στο οποίο βρίσκεται η δική του κατοικία). Σε αντίθετη περίπτωση, όπως και σε κάθε περίπτωση που δικαιούχος του εισοδήματος είναι νομικό πρόσωπο, θα πρέπει να επιβάλλεται ΦΠΑ επί του ενοικίου που εισπράττεται.

Παρακράτηση φόρου: Προτείνεται να προβλεφθεί η υποχρέωση κάθε ψηφιακής πλατφόρμας να παρακρατεί φόρο 5% επί του συνολικού τιμήματος της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τον οποίο στη συνέχεια θα καταβάλλει στο Δημόσιο.

Μέγιστος αριθμός ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ανά Δήμο: Προτείνεται να παραχωρηθεί το δικαίωμα στους ΟΤΑ, δηλαδή στους δήμους, να ορίσουν, μετά από απόφαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, που θα αιτιολογηθεί βάσει σχετικής επιστημονικής μελέτης, μέγιστος αριθμός ακινήτων που μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης για την περιοχή εντός των ορίων τους.

Επιβολή δημοτικού φόρου: Προτείνεται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών να υπόκεινται σε φόρο υπέρ των ΟΤΑ πρώτης τάξης, ο οποίος θα ισούται με το 0,5% της τιμής ενοικίασης και θα χρησιμοποιείται από τους ΟΤΑ για κάλυψη αυξημένο κόστος καθαρισμού, φωτισμού κ.λπ., που προκαλείται από τη λειτουργία βραχυχρόνιων μισθώσεων.



Ροη Ειδήσεων