Δευτέρα 6 Μαΐου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΕισόδημα: Ενισχύσεις στην σκιά του πληθωρισμού – Ποιοι περιμένουν τον “Άη Βασίλη”

Εισόδημα: Ενισχύσεις στην σκιά του πληθωρισμού – Ποιοι περιμένουν τον “Άη Βασίλη”

Με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να “δείχνει τα δόντια του”, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το πεδίο αυτό είναι που θα κρίνει και την πολιτική της αξιολόγηση, και γι’ αυτό προχωρά σε εισοδηματικές ενισχύσεις, ώστε να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους.

Στο 1,6 δισεκ. φτάνει προς ώρας ο “μποναμάς” που επιφυλάσσει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το νέο έτος με βάση όσα ψηφίστηκαν στον προϋπολογισμό του 2024. Βέβαια, είναι κοινός τόπος ότι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απώλειες που καταγράφονται εδώ και δυο χρόνια με τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, “από 1η Ιανουαρίου του 2024 υλοποιούνται νέες μόνιμες παρεμβάσεις ενίσχυσης του εισοδήματος ύψους 1,6 δισ. ευρώ, με αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα, αύξηση των συντάξεων κατά 3%, αύξηση του αφορολογήτου κατά 1000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά, αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους 9 μήνες για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, μείωση του ΕΝΦΙΑ 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται από φυσικές καταστροφές, μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από την φαρμακευτική δαπάνη, άρση του παγώματος των τριετιών στους μισθωτούς και κατάργηση της μείωσης 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους.”

Με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να “δείχνει τα δόντια του” ψαλιδίζοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το πεδίο αυτό είναι που θα κρίνει, σε ένα σημαντικό βαθμό, και την πολιτική της αξιολόγηση, και γιαυτό προχωρά σε εισοδηματικές ενισχύσεις, ώστε να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους. Βέβαια το “ροκάνισμα” των εισοδημάτων είναι μεγάλο τα τελευταία δύο χρόνια και βέβαια δεν μπορεί να καλυφθεί από τις όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης.



Ροη Ειδήσεων