Κυριακή 28 Απριλίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΑποκλειστική συνέντευξη Attica Times: Χριστίνα Κεφαλογιάννη, Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής:«Μεγάλη ευθύνη για εμένα,...

Αποκλειστική συνέντευξη Attica Times: Χριστίνα Κεφαλογιάννη, Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής:«Μεγάλη ευθύνη για εμένα, να δικαιώσω την επιλογή του Νίκου Χαρδαλιά»

Χριστίνα Κεφαλογιάννη, Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής:Στόχος της πενταετίας μία Περιφέρεια πρότυπο λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητα.

Με την εφαρμογή μιας νέας οργανωτικής δομής, η Περιφέρεια Αττικής ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και να λειτουργήσει για πρώτη φορά ως Μητροπολιτική Περιφέρεια. Η Χριστίνα Κεφαλογιάννη, Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη, μιλάγια τα νέα της καθήκοντα και τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής. «Θέματα πολιτικής προστασίας, κοινωνικής πολιτικής, υποδομών και ψηφιακού μετασχηματισμού είναι τα πρώτα στα οποία δίνει έμφαση η νέα Περιφερειακή Διοίκηση. Λειτουργούμε σαν ομάδα. Βρισκόμαστε στο στάδιο της συλλογής των προβλημάτων και στοχεύουμε στο τέλος της πενταετίας να έχει δημιουργηθεί μία Περιφέρεια πρότυπο λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας».

Ως Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης, πώς αντιλαμβάνεστε τη σημασία αυτής της νέας θέσης που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά;

Χ.Κ.: Είναι μεγάλη τιμή για εμένα που με επέλεξε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς να συνδράμω, από αυτήν τη θέση, στην προσπάθειά μας να κάνουμε την Αττική μία βιώσιμη, ανθρώπινη και ασφαλή Περιφέρεια, υπηρετώντας το όραμα του Περιφερειάρχη για μια Μητροπολιτική Αττική, όπως προεκλογικά υποσχέθηκε στους πολίτες. Η θέση Αναπληρωτή Περιφερειάρχη θεσμοθετείται πρώτη φορά για τις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της Χώρας, αυτές της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικά η Περιφέρεια Αττικής, που φιλοξενεί τον μισό πληθυσμό της χώρας – και τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες – και συμμετέχει κατά 50% στο ΑΕΠ της Ελλάδας, χρειάζεται μία τελείως διαφορετική δομή ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις και προκλήσεις του σήμερα και να λύσει τα χρόνια προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Ο δικός μου ρόλος είναι πρωτοεμφανιζόμενος. Ως εκ τούτου, η ευθύνη για εμένα είναι μεγάλη, για να δικαιώσω την επιλογή του Νίκου Χαρδαλιά. Έχουμε δεσμευτεί απέναντι σε όλον τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε και μας ψήφισε στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, δίνοντάς μας μία καθαρή νίκη και μία ξεκάθαρη εντολή να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε, να λειτουργήσουμε συνεργατικά, οργανωμένα και δραστικά.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την Περιφέρεια;

Χ.Κ.: Οι άμεσες προτεραιότητες για την Περιφέρεια Αττικής έχουν τεθεί από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη και έχουμε ήδη ξεκινήσει να εργαζόμαστε για να λύσουμε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών. Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, η διαχείριση απορριμμάτων, τα θέματα πολιτικής προστασίας (με στελέχωση και λειτουργία κέντρων παρακολούθησης πολιτικής προστασίας, με επιτάχυνση έργων υποδομής όπως τα αντιπλημμυρικά κ.ά.), το κυκλοφοριακό, η στήριξη όλων των δήμων για τη διασφάλιση της υλοποίησης όλων των απαραίτητων υποδομών και – φυσικά – η ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της Περιφέρειας. Καλούμαστε να λειτουργήσουμε για πρώτη φορά την Αττική ως Μητροπολιτική Περιφέρεια, και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα.

Πώς προτίθεστε να διατηρήσετε ανοιχτή επικοινωνία με τους πολίτες και να λαμβάνετε υπόψη τις ανάγκες τους;

Χ.Κ.: Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει μέσα στην πολιτική, γνωρίζω πώς μπορεί ένας λειτουργός να διατηρεί ανοιχτή επικοινωνία με τους πολίτες χωρίς να παρεκκλίνει των υποχρεώσεών του. Είμαι πάντα ανοιχτή στο να βλέπω τους ανθρώπους που είτε μας στήριξαν είτε ενδιαφέρονται να βοηθήσουν σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια. Είμαι όμως και τυχερή που έχω γύρω μου ανθρώπους που θα μου μεταφέρουν πάντα την πραγματική εικόνα και τον «σφυγμό» της κοινωνίας.

Ποια ζητήματα εντοπίσατε κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας ότι απαιτούν άμεση προσοχή;

Χ.Κ.: Εστιάζουμε πρωταρχικά στη δομή και τη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Για να μπορεί να ανταπεξέλθει η νέα Διοίκηση στο δύσκολο έργο της, πρέπει να βασίζεται σε έναν σωστά δομημένο οργανισμό. Η Περιφέρεια Αττικής, με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα, είναι μοναδική ίσως,παγκοσμίως. Η μεγάλη μας πρόκληση είναι τα συσσωρευμένα για δεκαετίες προβλήματα και παθογένειες, για την επίλυσή των οποίων απαιτείταιπρώτα η ταυτοποίηση και στη συνέχεια ηκατηγοριοποίηση, η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, ηκοστολόγηση και τελικά η εφαρμογή ενός σχεδίου με γνώμονα την εκτίμηση κόστους-ωφέλειας. Θέματα πολιτικής προστασίας, κοινωνικής πολιτικής, υποδομών και ψηφιακού μετασχηματισμού είναι τα πρώτα στα οποία δίνει έμφαση η νέα Περιφερειακή Διοίκηση. Λειτουργούμε σαν ομάδα. Βρισκόμαστε στο στάδιο της συλλογής των προβλημάτων και στοχεύουμε στο τέλος της πενταετίας να έχει δημιουργηθεί μία Περιφέρεια πρότυπο λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας.



Ροη Ειδήσεων