Πέμπτη 9 Μαΐου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΧρυσοχοΐδης: Να πάμε με τα παιδιά μας στα γήπεδα στις 12 Φεβρουαρίου...

Χρυσοχοΐδης: Να πάμε με τα παιδιά μας στα γήπεδα στις 12 Φεβρουαρίου – «Panic Button» για τη βία των ανηλίκων

Στα μέτρα για τον περιορισμό της βίας μεταξύ των ανηλίκων αλλά και αυτής στους αθλητικούς χώρους αναφέρθηκε σε εφ’όλης της ύλης συνέντευξη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μιλώντας την Τρίτη στην ΕΡΤ, ο υπουργός προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, τη καθιέρωση ενός application σαν το «panic button» που θα αφορά τη βία των ανηλίκων, ενώ έστειλε μήνυμα σε όλους να επιστρέψουν στα γήπεδα στις 12 Φεβρουαρίου όταν θα έχει λήξει η περίοδος διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές.Στα μέτρα για τον περιορισμό της βίας μεταξύ των ανηλίκων αλλά και αυτής στους αθλητικούς χώρους αναφέρθηκε σε εφ’όλης της ύλης συνέντευξη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μιλώντας την Τρίτη στην ΕΡΤ, ο υπουργός προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, τη καθιέρωση ενός application σαν το «panic button» που θα αφορά τη βία των ανηλίκων, ενώ έστειλε μήνυμα σε όλους να επιστρέψουν στα γήπεδα στις 12 Φεβρουαρίου όταν θα έχει λήξει η περίοδος διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές.

Ξεκινήσαμε ήδη να δημιουργήσουμε ένα site στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι γονείς και οι ανήλικοι για καταγγελίες, παράπονα. Ταυτόχρονα μια γραμμή τηλεφωνική, πενταψήφια, για να μπορεί ο καθένας αμέσως να καταγγέλει στο Ανηλίκων ένα περιστατικό ούτως ώστε να υπάρχει μια άμεση παρέμβαση. Όπως έχουμε το panic button στην υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας, ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο να υπάρχει μια εφαρμογή, ένα application το οποίο θα ειδοποιεί την αστυνομία ότι κάτι τρέχει κάπου. Μαζί βέβαια με τη συνεργασία και άλλων κοινωνικών φορέων και άλλων κυβερνητικών οργανισμών».

Σε ό,τι αφορά τις κάμερες στα γήπεδα, τα ηλεκτρονικά εισιτήρια και για το πότε θα ανοίξουν για τους φιλάθλους, εξέφρασε την πεποίθηση πως «όταν θα αρχίσουν τα πλέι οφ -τουλάχιστον στα μεγάλα γήπεδα- θα υπάρχουν κάμερες και πως το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα λειτουργήσει άμεσα».

«Είναι ένα θέμα το οποίο χειρίζεται το υπουργείο Αθλητισμού. Τα πράγματα πάνε καλά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Συμμετέχει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω ότι όταν θα αρχίσουν τα πλέι οφ να είναι οι κάμερες, τουλάχιστον στα μεγάλα γήπεδα που θα γίνονται αυτοί οι αγώνες. το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα λειτουργήσει άμεσα».

Για την παρουσία αστυνομικών στα γήπεδαείπε ότι «δεν έχουν καμιά δουλειά οι αστυνομικοί στα γήπεδα, οι αστυνομικοί είναι έξω από τα γήπεδα. Τον έλεγχο στην είσοδο τον πραγματοποιούν οι ΠΑΕ, οι οποίες είναι υπεύθυνες για ό,τι συμβαίνει μέσα στο γήπεδο. Μόνο αν υπάρξουν σοβαρά επεισόδια».
Σε ερώτημα για τις πρόσφατες κρίσεις κατά τις οποίες απομακρύνθηκε μεγάλο ποσοστό της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε «η σχέση μου με το προσωπικό είναι σχέση αγάπης και αλληλοσεβασμού, αλλά ταυτόχρονα είναι σχέση αυστηρότητας, αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας. Με αυτή την έννοια κάναμε μια βαθιά τομή για να δημιουργήσουμε τις επόμενες γενιές ηγεσίας στην αστυνομία. Υπήρξε μια βαθιά τομή προκειμένου να αναδείξουμε τους ικανότερους, τους πιο αποτελεσματικούς, τους πλέον καλούς αξιωματικούς, κατά κοινή ομολογία, που θα μπορέσουν να βάλουν τους στόχους μαζί με μένα, την πολιτική ηγεσία, την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και να πάμε μπροστά. Ο καθένας θα αξιολογηθεί και θα κριθεί με βάση τα αποτελέσματα που θα φέρει.

» Γίνεται ένα restart θα λέγαμε, μια επανεκκίνηση. Μια επανεκκίνηση η οποία είναι τόσο αναγκαία, ένα φρεσκάρισμα στην ηγεσία ούτως ώστε και το προσωπικό να αποκτήσει ηθικό, αυτοπεποίθηση και στη συνέχεια επιχειρησιακή επάρκεια».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο υπουργός ερωτήθηκε αν ισχύει ότι χιλιάδες κλήσεις στο 100 έμεναν αναπάντητες επειδή ήταν υποστελεχωμένο το τηλεφωνικό κέντρο και ο ίδιος έδωσε εντολή να επιστρέψουν άμεσα 40 αστυνομικοί. «Νομίζω πια ότι θα μπορούμε να απαντάμε σε ένα – δυο λεπτά. Συμπληρώνουμε αυτές τις μέρες άλλες 30 κοπέλες αστυνομικούς και αγόρια, νεαρά παιδιά, εκπαιδευμένα έτσι ώστε η αναμονή να είναι στα πολύ οξυμένα περιστατικά ένα έως δύο λεπτά».

Για τις συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τον αντιεξουσιαστικό χώρο, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε: «Υπάρχει ένας μύθος από τη μεταπολίτευση μέχρι πρόσφατα ότι υπήρχαν άβατα. Υπήρχαν γειτονιές όπως τα Εξάρχεια που δεν πλησίαζε κανείς, δεν πλησίαζε η αστυνομία. Αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ. Ειλικρινώς δεν είχα κατανοήσει ποτέ γιατί συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Και τελικώς, μέσα σε λίγους μήνες ένας μύθος κατέρρευσε γιατί απλά κάποιοι άνθρωποι, λόγω της ατιμωρησίας, τους είχε δοθεί δυνατότητα να αυθαιρετούν. Νομίζω ότι αυτά τα θέματα έχουν σιγά σιγά περιοριστεί πια».

Σχετικά με το αν υπάρχει τρομοκρατία σήμερα στην Ελλάδα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Υπάρχει και η διεθνής τρομοκρατία, η οποία είναι φρικαλέα και προσεύχομαι προσωπικά να μην εμφανιστεί ποτέ στη χώρα ένα τέτοιο φαινόμενο, το οποίο δημιουργεί τόσα προβλήματα με μαζικές καταστροφές. Από εκεί και πέρα η εγχώρια τρομοκρατία – που είχαμε ένα περιστατικό προσφάτως πριν από ένα μήνα περίπου – είναι ένα θέμα που πρέπει να το ερευνήσουμε με προσοχή.

» Πρέπει να βρούμε τους υπεύθυνους, γιατί η χώρα ούτε απώλεια ζωής μπορεί να ανεχθεί, αλλά ούτε μπορεί να ξανά δυσφημιστεί από τέτοια περιστατικά. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν και είναι υποχρέωση των υπηρεσιών να βρούνε γρήγορα, άμεσα αποτελεσματικές λύσεις».

Πρόσθεσε πως δεν πρέπει κανείς να εφησυχάζει ποτέ και πως όποιος εφησυχάζει, στο τέλος, το βρίσκει μπροστά του με έναν τρόπο δραματικό για την κοινωνία, τη χώρα και τον ίδιο.

Σε ό,τι αφορά την Greek Mafia ο υπουργός είπε: «Για τη 17Νοέμβρη και την ανικανότητα της πολιτείας μιας δημοκρατικής χώρας να μπορέσει 27 χρόνια να λύσει το πρόβλημα, τότε, αναπτύσσονταν διάφορες… θεωρίες. Ούτε μία γραμμή από τις εκατομμύρια γραμμές που γράφτηκαν ήταν αληθινή. Διότι δυστυχώς, ο καθένας έγραφε ότι ήθελε, γιατί το κράτος είχε αδυναμία να προσδιορίσει και να διεισδύσει σε αυτό το έγκλημα. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα.

» Η Greek Mafia είναι κάποιοι δολοφόνοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν έναντι συμβολαίων, υπηρετώντας κάποια άλλα συμφέροντα, να υπηρετήσουν πολύ συγκεκριμένα άνομα συμφέροντα.

» Είναι εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν διεισδύσει στην οικονομία, στα καύσιμα, στα λαθραία τσιγάρα και βγάζουνε πάρα πολλά χρήματα. Για παράδειγμα, μια νταλίκα που πάει στην Ευρώπη με κάποιες χιλιάδες κουτιά λαθραίων πακέτων Marlboro, έχει καθαρό κέρδος 800.000. Άρα, αξίζει τον κόπο γι’ αυτούς να σκοτώνουν, να εξολοθρεύουν και να προστατεύουν παράνομες δραστηριότητες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα καύσιμα. Και είναι δύο τομείς τα καύσιμα και το τσιγάρο, όπου υπάρχει μεγάλη φορολογία. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά κοινοί εγκληματίες και δολοφόνοι. Ήδη, έχει μια πρώτη επιτυχία η Αστυνομία μετά από πάρα πολλά χρόνια. Σε αυτό τον καμβά θα συνεχίσουμε προσθέτοντας κάτι. Υπάρχει η διεθνής πρακτική που λέει follow the money. Όλοι αυτοί έχουν περιουσίες και πρέπει να ακολουθήσουμε βήμα – βήμα τις αρμόδιες αρχές. Πού βρίσκονται οι περιουσίες τους. Πού είναι ο πλούτος τους. Για να υπάρξει εξάρθρωση και να τελειώνουμε».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως: «Το θεωρώ όχι απλώς σωστό, αλλά το θεωρώ αναγκαίο, με την έννοια ότι η ανθρωπότητα, τουλάχιστον αυτό που λέμε η Δύση, η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, όλος ο κόσμος ο ανεπτυγμένος, πηγαίνει σε μια κατεύθυνση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι αυτή η τάση αυτή τη στιγμή, και σωστά, πρόκειται για την προστασία του δικαιώματος του καθενός, της προσωπικότητάς του, της αξιοπρέπειάς του και του αυτοπροσδιορισμού του και του να ορίζει τη ζωή του. Τόσο απλό».



Ροη Ειδήσεων