Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΔΕΗ: Ο γίγαντας του ηλεκτρισμού αλλάζει και γίνεται κυρίαρχος στη ΝΑ Ευρώπη

ΔΕΗ: Ο γίγαντας του ηλεκτρισμού αλλάζει και γίνεται κυρίαρχος στη ΝΑ Ευρώπη

Τον δρόμο για τη νέα εποχή της ΔΕΗ μέσα από μεγάλες αλλαγές και στρατηγικές κινήσεις που μετασχηματίζουν τον μεγαλύτερο ενεργειακό πάροχο της χώρας χαράσσει η Επιχείρηση. Τα τελευταία χρόνια, η ΔΕΗ επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης με στόχο της διοίκησης να αναδειχθεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι αλλαγές που συντελούνται βασίζονται σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες: τη μετάβαση στην πράσινη παραγωγή με επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το πρασίνισμα της ηλεκτροπαραγωγής μέσα από την απολιγνιτοποίηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου και την πελατοκεντρική φιλοσοφία που τοποθετεί τον πελάτη στο επίκεντρο της εμπορικής δραστηριότητάς της.

Τον Οκτώβριο η ΔΕΗ ολοκλήρωσε με επιτυχία την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, η οποία αποτελεί ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξή της, πραγματοποιώντας την πρώτη σημαντική επέκταση της εταιρείας εκτός συνόρων.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, το παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ ανέρχεται συνολικά σε 11,8 GW, με συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 20 TWh.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ, αυξάνοντας το ποσοστό «πράσινου EBITDA» στο συνολικό EBITDA της ΔΕΗ και βελτιώνοντας τους δείκτες ESG. Η ΔΕΗ εξυπηρετεί περίπου 8,7 εκατομμύρια πελάτες σε Ελλάδα και Ρουμανία, παρέχοντας περίπου 40 TWh ενέργειας και πληθώρα ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Επιπλέον, η εξαγορά της Enel, μιας καθιερωμένης και αξιόπιστης εταιρείας, έχει πολλά ακόμη οφέλη και περαιτέρω δυνατότητες δημιουργίας αξίας για τη ΔΕΗ, ενώ οι συνέργειες μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ.

Οι ανάγκες εξηλεκτρισμού

Εστιάζοντας στις μελλοντικές ανάγκες των πελατών ενέργειας, η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με την Currys PLC για την εξαγορά της Κωτσόβολος.Αυτή η στρατηγική κίνηση ενισχύει τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών, σε ένα πλαίσιο παγκόσμιων αλλαγών που επιφέρουν η ενεργειακή μετάβαση και ο νέος εξηλεκτρισμός.

Το αγαπημένο brand της Κωτσόβολος διαθέτει 95 καταστήματα, εκ των οποίων τα 27 είναι megastores, ένα ολοκληρωμένο πανελλαδικό δίκτυο εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών. Ωστόσο, το πιο σημαντικό asset της Κωτσόβολος είναι η αμιγώς πελατοκεντρική φιλοσοφία της που εστιάζει στην εμπειρία και τις ανάγκες των πελατών της.

Η ΔΕΗ διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις ΑΠΕ στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, καθώς η απολιγνιτοποίηση ευνοεί την αυξανόμενη αποκεντρωμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από «καθαρές» πηγές. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αποτελεί το ισχυρό χαρτί για τη μετάβαση στην εποχή της πράσινης ενέργειας, καθώς διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω των 670 MW στην Ελλάδα και κατασκευάζει επιπλέον έργα συνολικής ισχύος 1,3 GW.

Αλλαγή πίστας σε Ελλάδα και εξωτερικό

Τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, για το εννεάμηνο του 2023, αποδεικνύουν ξεκάθαρα τον υγιή μετασχηματισμό της, καθώς πέτυχε επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους 937 εκατ. ευρώ, από 644 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2022.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, υπάρχει βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία EBITDA ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους, χωρίς να συνυπολογίζονται τα EBITDA της νέας θυγατρικής στη Ρουμανία τα οποία σε ετήσια βάση κυμαίνονται περίπου στα 300 εκατ. ευρώ. Τα υγιή οικονομικά επιτρέπουν στη ΔΕΗ να επενδύει σε σημαντικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες, όπως το Δίκτυο Διανομής, τα έργα ΑΠΕ και η νέα μονάδα Φυσικού Αερίου.

Σε τηλεδιάσκεψή της με αναλυτές σχετικά με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα, η διοίκηση της ΔΕΗ επεσήμανε ότι η εταιρεία πετυχαίνει αποτελέσματα νωρίτερα απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί, αλλάζει πίστα και οδεύει προς την άμεση υλοποίηση του μετασχηματισμού της σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.Επόμενος σταθμός της ΔΕΗ είναι η Capital Markets Day στις 23 Ιανουαρίου του 2024 στο Λονδίνο, όπου θα παρουσιάσει στην επενδυτική κοινότητα το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιό της για τη ΔΕΗ της επόμενης μέρας που είναι μια ΔΕΗ διεθνοποιημένη, αναπτυξιακή και υγιής, με πελατοκεντρική και σύγχρονη αντίληψη.



Ροη Ειδήσεων