Κυριακή 5 Μαΐου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΚαλπάζει η αγορά του αυτοκινήτου – Πάνω από 50% η άνοδος

Καλπάζει η αγορά του αυτοκινήτου – Πάνω από 50% η άνοδος

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η αγορά των καινούργιων αυτοκινήτων το 2023, συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές. Τα επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν άγγιξαν τις 134.484 μονάδες όταν το 2022, οι αντίστοιχες πωλήσεις ήταν 105.283 μονάδες.

Το ερωτηματικό για το πώς θα πάει η αγορά τη χρονιά που διανύουμε υπάρχει, ωστόσο οι επαγγελματίες του κλάδου είναι αισιόδοξοι, θεωρώντας πως οι πωλήσεις θα ξεπεράσουν αυτές της περασμένης χρονιάς. Όπως φαίνεται, από την αρχή του έτους μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου, η αγορά ξεκίνησε με το δεξί, διπλασιάζοντας τις πωλήσεις συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Σημειώστε πως φέτος αναμένει και η χώρα μας… σωρεία νέων μοντέλων, ενώ μετά από αρκετά χρόνια -στα τέλη Οκτωβρίου- θα γίνει η μεγάλη κεντρική έκθεση του κλάδου στην Αττική (έκθεση αυτοκινήτου), η οποία αναμφίβολα είχε λείψει από αγορά και κοινό και θα τονώσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον.

Πέφτουν οι τιμές…

Οι παραδόσεις είναι ξεκάθαρα μεγαλύτερες, αλλά όπως φαίνεται και οι διελεύσεις παίζουν το ρόλο τους καθώς και αυτές είναι αυξημένες. Οι πωλήσεις έχουν να κάνουν, αφενός με τον παλαιό στόλο αυτοκινήτων, αφετέρου με τις ανάγκες για απόκτηση νέου αυτοκινήτου.

Στην εξίσωση αυτή να προσθέσουμε και τις τιμές που έχουν αρχίσει να πέφτουν σε αυτοκίνητα που απευθύνονται σε μεγάλο αγοραστικό κοινό, οπότε όλα τα παραπάνω οδηγούν σε αύξηση των πωλήσεων.

Αναλύοντας ακόμα περισσότερο τις ταξινομήσεις, διαπιστώνουμε πως οι ιδιωτικές πωλήσεις είναι αυξημένες κατά 33%, ενώ αντίστοιχα οι εταιρικές έχουν άνοδο συγκριτικά με το 2023 κατά 99,1%.

Η εκτίμηση είναι πως η αγορά θα πάει ακόμα καλύτερα ενώ δεν θα υπάρξουν πολλά προβλήματα με τις παραδόσεις και τους χρόνους, όπως ξέραμε τουλάχιστον τα δύο προηγούμενα έτη.

Οι περισσότερες εισαγωγικές εταιρείες διαθέτουν επάρκεια στοκ αυτοκινήτων ενώ έχουν κάνει και τις απαραίτητες κινήσεις αναφορικά με τις παραγγελίες που είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν ακόμα και τους πλέον απαιτητικούς πελάτες



Ροη Ειδήσεων