Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήMain CenterΕγρήγορση στη Νέα Δημοκρατία ενόψει ευρωεκλογών - Ποιο το μήνυμα Μητσοτάκη

Εγρήγορση στη Νέα Δημοκρατία ενόψει ευρωεκλογών – Ποιο το μήνυμα Μητσοτάκη

Η νέα δημοσκόπηση της Pulse που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ δείχνει την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βρίσκονται σε κινούμενη άμμο.

Η κυβερνητική παράταξη συγκεντρώνει 29,5% (από 30,5% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση), ο ΣΥΡΙΖΑ από 11,5% ανεβαίνει στο 12%, ποσοστό που έχει και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χάνει μισή ποσοστιαία μονάδα. Το ΚΚΕ βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 7,5%, η Λύση έπεται με 7%, ενώ η γκρίζα ζώνη είναι στο 16%.

Μοναδικός αντίπαλος της ΝΔ αποχή και «χαλαρή» ψήφος

Ο μόνος αντίπαλος για τη ΝΔ τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές είναι η «χαλαρή» ψήφος και η αποχή. Τον κίνδυνο αυτό έχει επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις συσκέψεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες για την οργάνωση του προεκλογικού αγώνα και έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να κινητοποιηθεί άμεσα ο κομματικός μηχανισμός. Η κεντροδεξιά παράταξη θέλει να εκμεταλλευθεί την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και να ενισχύσει περαιτέρω την δική της θέση, την ώρα που τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς ταλαιπωρούνται από εσωτερικές αντιθέσεις.

Νέες υποψηφιότητες στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Σε αυτό το πλαίσιο δόθηκαν χθες τέσσερα νέα πρόσωπα που θα ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο της Πειραιώς. Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ Μιχάλης Αγγελόπουλος και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Δημοκρίτειο Σωτήρης Σέρμπος θα ξεκινήσουν από τώρα την μάχη του σταυρού. Σε αυτό τον δρόμο κινούνται ήδη οι νυν ευρωβουλευτές Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Άννα Ασημακοπούλου, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ελίζα Βόζενμπεργκ και Μανώλης Κεφαλογιάννης ο οποίος συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προεκλογικό αγώνα κάνουν ήδη ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Πύρρος Δήμας, ο Γιώργος Αυτιάς, ο Ναπολέων Μαραβέγιας, ο Δημήτρης Τσιόδρας και η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και με τους 42 υποψηφίους αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα τον Απρίλιο, ενώ συνεχίζονται πυρετωδώς οι διεργασίες για την αξιολόγηση υποψηφίων, με τον τελικό λόγο να έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αντίδραση της κυβέρνησης για τα emails της Ασημακοπούλου

Χθες, πάντως, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να απολογείται για την αποστολή emails προς τους απόδημους από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε το υπουργείο Εσωτερικών για διαρροή των στοιχείων και έβαλε στο κάδρο της αμφισβήτησης την επιστολική ψήφο, ενώ η ανεξάρτητη αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων ξεκίνησε έρευνα. Το υπουργείο Εσωτερικών έσπευσε να πάρει αποστάσεις λέγοντας πως από τον νόμο δεν μπορεί να δώσει τέτοια στοιχεία, ενώ η ευρωβουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι πρόκειται για emails τα οποία συγκέντρωσε στα πέντε χρόνια που δραστηριοποιείται στις Βρυξέλλες. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χθες ότι δεν τίθεται θέμα για την κα Ασημακοπούλου και συμπλήρωναν ότι «η Ανεξάρτητη Αρχή θα το ερευνήσει». Σε καμία περίπτωση δεν θέλει η κυβέρνηση να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της επιστολικής ψήφου και γι’ αυτό διευκρίνιζαν ότι πολλοί από όσους έχουν κάνει καταγγελία για παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων δεν είναι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου. «Δεν πρέπει αυτό το θέμα να το συνδέουμε με την επιστολική ψήφο.



Ροη Ειδήσεων