Κυριακή 28 Απριλίου 2024


ΑρχικήMain CenterΓιώργος Γεωργόπουλος, δήμαρχος Ελευσίνας στους Attica Times: «Στηρίζουμε την αναγέννηση των Ναυπηγείων...

Γιώργος Γεωργόπουλος, δήμαρχος Ελευσίνας στους Attica Times: «Στηρίζουμε την αναγέννηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας»

O Γιώργος Γεωργόπουλος, Δήμαρχος Ελευσίνας στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη μιλά για τις προτεραιότητες της θητείας του όπως την ανασυγκρότηση Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων και την ενημέρωση των πολιτών για το Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος – κρίσιμο για την περιοχή, λόγω της ύπαρξης χημικής βιομηχανίας. Αναφορικά με τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας επισημαίνει «Ο Δήμος Ελευσίνας, αναγνωρίζοντας τη σημασία των Ναυπηγείων για την περιοχή και την εθνική οικονομία, θα σταθεί αρωγός με όλα τα μέσα που διαθέτει σε αυτή την προσπάθεια αναγέννησής τους».

Με ποιες δράσεις θα ξεκινήσετε και ποια ζητήματα εντοπίσατε κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας στο Δημαρχείο ότι απαιτούν άμεση προσοχή;
Γ.Γ.: Ως νέος Δήμαρχος, η πρώτη μου προτεραιότητα θα είναι η πραγματοποίηση μιας πλήρους ανάλυσης της κατάστασης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο Δήμος. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, θα εντοπίσω τα κυριότερα ζητήματα που απαιτούν άμεση προσοχή. Αναλυτικότερα, ορισμένες από τις δράσεις που θα ξεκινήσω θα είναι οι εξής:

1. Αναθεώρηση του Οικονομικού Πλάνου: Θα εξετάσω το οικονομικό πλάνο του Δήμου για να διαπιστώσω τη βιωσιμότητά του και να εξασφαλίσω την αποτελεσματική χρήση των πόρων.

2. Αναβάθμιση των Δημοτικών Υπηρεσιών: Θα εκτιμήσω την απόδοση και την αποτελεσματικότητα των δημοτικών υπηρεσιών και θα εξετάσω τη δυνατότητα βελτίωσής τους.

3. Σχέσεις με την Κοινότητα: Θα εγκαινιάσω ενημερωτικές εκστρατείες και συναντήσεις με τους πολίτες (ή μέσω των αρμόδιων Αντιδημάρχων) για να ακούσω τις (ακουστούν οι) ανησυχίες τους και να διαμορφώσω μια στρατηγική για την επίλυσή τους.

4. Αειφορία και Περιβάλλον: Θα αναπτύξω πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της Αειφορίας, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης των πρασίνων χώρων, της ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων και της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

5. Αστική Ανάπτυξη: Θα εξετάσω τον σχεδιασμό αστικής ανάπτυξης για να διασφαλίσω την ισορροπία μεταξύ της προόδου και της διατήρησης της ταυτότητας του Δήμου.

6. Έξυπνη πόλη: Θα προχωρήσω στην προώθηση μιας έξυπνης και καινοτόμου προσέγγισης για την ανάπτυξη της πόλης μας. Είμαστε διατεθειμένοι να υιοθετήσουμε μια σειρά δράσεων που θα ενισχύσουν την έξυπνη πόλη και θα προάγουν την καινοτομία.

Αυτά τα ζητήματα αντιπροσωπεύουν την πρώτη φάση του σχεδιασμού για μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Πώς ανταποκρίνεται ο Δήμος Ελευσίνας στην αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης λόγω καιρικών συνθηκών;
Γ.Γ.: Στόχος μας είναι η πρόληψη, πρωτίστως, και η ασφάλεια και προστασία των πολιτών, τόσο από φυσικές όσο και τεχνολογικές καταστροφές.

Βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, αλλά και να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων όλους τους αρμόδιους φορείς (Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία και Περιφέρεια), όποτε κι αν ζητηθεί. Γι’ αυτό και έχουμε προχωρήσει στις παρακάτω απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να είναι ο Δήμος έτοιμος σε περίπτωση εκδήλωσης καιρικών φαινομένων.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η Ανασυγκρότηση Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.). Έχουμε επαρκή ποσότητα σε αλάτι, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε περίπτωση χιονόπτωσης στο Δήμο μας. Σε έκτακτη αντίστοιχη ανάγκη, μπορούν να προμηθευτούν και οι Δημότες μας. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Δήμου μας (μηχανήματα έργου, υδροφόρα οχήματα, οχήματα με εξοπλισμό πυρόσβεσης (καδοπλυντήρια) και όχημα 4Χ4, με εξοπλισμό εκχιονισμού και αλατοδιανομέα, βρίσκονται σε ετοιμότητα, όποτε κι αν απαιτηθεί. Επίσης, ολοκληρώνεται και η διαδικασία προμήθειας νέου οχήματος 4Χ4, με ειδικό εξοπλισμό εκχιονισμού, αλατοδιανομέα και εξοπλισμό πυρόσβεσης για την αντιμετώπιση των αναγκών Πολιτικής Προστασίας.

Προχωράμε στην επικαιροποίηση (λόγω αλλαγών σε Διοίκηση, αλλά και νομοθεσία) όλων των Σχεδίων Πολιτικής Προστασίας (Εγκέλαδος για τους σεισμούς, Δάρδανος για τις πλημμύρες, Βορέας για χιόνια και παγετό, Ιόλαος για πυρκαγιές και τοπικού Σ.Α.Τ.Α.Μ.Ε., που αφορά Τεχνολογικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης), παρά το γεγονός ότι είναι πρόσφατα συνταγμένα και βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Δήμου Ελευσίνας, για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου.

Συνεχίζουμε το Πρόγραμμα Προσεισμικού Ελέγχου όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου μας (Ελευσίνας – Μαγούλας), καθώς και των δημοτικών κτιρίων. Μετά την ολοκλήρωσή του θα υπάρξει και ενημέρωση μέσω ειδικών εντύπων για μέτρα προφύλαξης του μαθητικού πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού.

Έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των φρεατίων υδροσυλλογής ομβρίων υδάτων –είχε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2023) και γίνεται έλεγχος των ρεμάτων, προκειμένου να καθαρίζονται, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής (Π.Ε. Δυτικής Αττικής), ώστε να έχουμε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

Προγραμματίζουμε ενημέρωση των πολιτών μέσω φυλλαδίων για το Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος (Σ.Α.Τ.Α.Μ.Ε.) – κρίσιμο για την περιοχή μας, λόγω της ύπαρξης χημικής βιομηχανίας.

Μιλήστε μας για το HeritHUB, ποια τα αναμενόμενα οφέλη και το χρονοδιάγραμμα του έργου;
Γ.Γ.: Το HeritACT είναι ένα σημαντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ελευσίνας, μαζί με 10 άλλους εταίρους από άλλες χώρες, το οποίο αξιοποιεί χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών και αρχιτεκτονικών και σχεδιαστικών βιώσιμων λύσεων. Στο πλαίσιο αυτού, πρόκειται να δημιουργηθούν φυσικοί, ψηφιακοί ή υβριδικοί χώροι, που θα λειτουργήσουν σαν κέντρα που θα προωθούν τη συμμετοχή και τη συνεργασία μεταξύ των πολιτών, των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών και των τοπικών φορέων, μέσω συμπεριληπτικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Στόχος είναι να ενισχυθούν η δημιουργικότητα και οι συλλογικές ικανότητες της τοπικής κοινότητας. Στην Ελευσίνα το HeritHUB θα φιλοξενηθεί στο ανακαινισμένο πρώην Αναψυκτήριο.

Πώς σκοπεύετε να υποστηρίξετε την επιχειρηματικότητα στον Δήμο, που χαρακτηρίζεται από έντονη βιομηχανική δραστηριότητα;
Γ.Γ.: Στη νέα θητεία της δημοτικής μας παράταξης, στεκόμαστε στο πλευρό των επιχειρήσεων της περιοχής μας, όχι μόνο των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων που διατηρούν τις εγκαταστάσεις τους στην Ελευσίνα, αλλά πρωτίστως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που δοκιμάσθηκαν σκληρά στη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης και αναζητούν διεξόδους προς την ανάπτυξη.

Οι μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι βρισκόμαστε δίπλα τους για να υποστηρίξουμε τη λειτουργία τους, αλλά ταυτόχρονα μεριμνούμε για την τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων και για την ανταποδοτικότητα των δραστηριοτήτων τους στην τοπική κοινωνία.

Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουμε δεσμευθεί -και το πράττουμε- να βρούμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα, σε συνεργασία με τους συλλόγους των επαγγελματικών οργανώσεων. Πρώτο μέλημά μας είναι να βρούμε λύσεις ενίσχυσης της τοπικής αγοράς και επεξεργαζόμαστε ένα πακέτο μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό, όμως, που πάνω από όλα χρειάζονται πρωτίστως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να βρουν τον αναπτυξιακό βηματισμό τους σε ένα γόνιμο περιβάλλον, είναι η ανάταξη των υποδομών της πόλης και η αποκατάσταση της καλής λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου σε όλα τα επίπεδα, αλλά και με το βλέμμα στο μέλλον, με επιτυχή υλοποίηση προγραμμάτων, όπως το Smart Elefsina, που θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες για να αναβαθμισθεί σε πολλά επίπεδα η καθημερινότητα των πολιτών. Έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι των δημοτών για τις υποδομές και τη λειτουργία του δήμου και θα τις υλοποιήσουμε στο ακέραιο, αξιοποιώντας και όλα τα κονδύλια, εθνικά και κοινοτικά, που μπορούν πραγματικά να μεταμορφώσουν την πόλη μας. Για όλους τους επιχειρηματίες, η επίτευξη αυτών των στόχων θα προσφέρει πολύτιμο οξυγόνο για να υλοποιήσουν τις δικές τους ιδέες και επενδυτικά σχέδια.

Αναφορικά με την επανεκκίνηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ποια οφέλη αναμένεται να έχει ο Δήμος και η τοπική οικονομία;
Γ.Γ.: Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας υπήρξαν για δεκαετίες ένας καταλύτης ανάπτυξης της περιοχής μας, με εθνική στρατηγική αξία. Αυτή την περίοδο, ο όμιλος επιχειρήσεων Onex, μέσα και από ισχυρές στρατηγικές συνεργασίες, όπως με τον αμερικανικό χρηματοδοτικό οργανισμό DFC και την ιταλική αμυντική βιομηχανία Fincantieri, υλοποιεί ένα πρόγραμμα αναγέννησης των ναυπηγείων, το οποίο ο Δήμος θα στηρίξει με όλα τα μέσα που διαθέτει.

Όχι μόνο γιατί είναι κρίσιμης σημασίας για την πόλη μας η διατήρηση εκατοντάδων ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, αλλά και επειδή τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μπορούν να δημιουργήσουν και πάλι ένα δίκτυο συνεργασιών με μικρότερες επιχειρήσεις της περιοχής μας, που θα προσφέρει νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες. Σε πείσμα των απαισιόδοξων, που έλεγαν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν ναυπηγεία με επιτυχία στην Ελλάδα, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ήδη αποδεικνύουν ότι κερδίζουν την εμπιστοσύνη του εφοπλιστικού κόσμου για τις επισκευές των πλοίων τους, αλλά καταφέρνουν να ανοίγονται και στον διεθνή ανταγωνισμό, όπως με την πρόσφατη συμφωνία για τα πλοία φυσικού αερίου της Αλγερίας. Το μεγάλο στοίχημα θα είναι να ξαναδούμε όχι μόνο επισκευαστική δραστηριότητα, αλλά και κατασκευή πλοίων στην Ελευσίνα και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η επιχείρηση, τόσο στον πολιτικό, όσο και στον στρατιωτικό τομέα. Αυτές οι εργασίες μπορούν να φέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία στην επιχείρηση και στην τοπική οικονομία. Ο Δήμος Ελευσίνας, αναγνωρίζοντας τη σημασία των Ναυπηγείων για την περιοχή και την εθνική οικονομία, θα σταθεί αρωγός με όλα τα μέσα που διαθέτει σε αυτή την προσπάθεια αναγέννησής τους.



Ροη Ειδήσεων