Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήMain RightΠότε «κλειδώνει» ο νέος κατώτατος μισθός - Τα τέσσερα σενάρια για την...

Πότε «κλειδώνει» ο νέος κατώτατος μισθός – Τα τέσσερα σενάρια για την αύξησή του

Η φετινή αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου αναμένεται να ανακοινωθεί στις 27 Μαρτίου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο νέος κατώτατος μισθός θα έχει μπροστά το 8 και θα φτάσει έως το τέλος της κυβερνητικής θητείας τα 950 ευρώ. Τα σενάρια, όμως, για το πόσο θα φτάσει τελικά δίνουν και παίρνουν…

Τα σενάρια για την αύξηση στον κατώτατο μισθό

  • Το πρώτο σενάριο προβλέπει αύξηση του κατώτατου κατά 5%, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι θα ανέβει στα 819 ευρώ, δηλαδή 39 ευρώ πάνω από αυτό που ισχύει σήμερα.
  • Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αύξηση κατά 5,5%, οδηγώντας τον κατώτατο στα 823 ευρώ, δηλαδή 43 ευρώ σε σχέση με σήμερα.
  • Το τρίτο σενάριο προβλέπει αύξηση κατά 6%, δηλαδή κατά 47 ευρώ και αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος από την 1η Απριλίου θα ανέβει στα 827 ευρώ.
  • Το τέταρτο σενάριο προβλέπει αύξηση στο 6,5%. Σε αυτήν την περίπτωση ο κατώτατος θα ανέβει στα 831 ευρώ, δηλαδή 51 ευρώ παραπάνω από σήμερα.

Με τα έως τώρα δεδομένα, ως επικρατέστερα σενάρια θα πρέπει να θεωρούνται αυτά που προβλέπουν αύξηση 6- 6,5%, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος μπορεί να αγγίξει ή να ξεπεράσει τα 830 ευρώ.

Οι τριετίες και τα επιδόματα

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό συμπαρασύρει τις τριετίες, δηλαδή όσους δικαιούνται προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας.

Για παράδειγμα, αν ο νέος κατώτατος φτάσει στα 823 ευρώ, με μια 3ετία διαμορφώνεται στα 905 ευρώ, με δύο 3ετίες ανεβαίνει στα 988 ευρώ και με τρεις 3ετίες στα 1.070 ευρώ. Αν ο νέος κατώτατος διαμορφωθεί στα 831 ευρώ, με την προσαύξηση για μια 3ετία προϋπηρεσίας θα φτάσει στα 914 ευρώ, για δύο 3ετίες στα 848 ευρώ και για τρεις 3ετίες στα 1.080 ευρώ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας και το νέο επίδομα μητρότητας.



Ροη Ειδήσεων