Σάββατο 27 Απριλίου 2024


ΑρχικήΠρόσωπαΣυνεντεύξειςΚωνσταντίνος Μαραγκάκης: «Πρωτοβουλίες για βελτίωση της οδικής ασφάλειας και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών...

Κωνσταντίνος Μαραγκάκης: «Πρωτοβουλίες για βελτίωση της οδικής ασφάλειας και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών στο Δήμο»

Ο Δήμαρχος Νίκαιας – ΑΓ. Ι. Ρέντη, Κωνσταντίνος Μαραγκάκης σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στους Attica Times

Ο Δήμαρχος Νίκαιας – ΑΓ. Ι. Ρέντη, Κωνσταντίνος Μαραγκάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στους atticatimes.gr και την Οικονομική Αναλύτρια Δάφνη Γρηγοριάδη αναφέρθηκε στα βασικά έργα υποδομής που εξελίσσονται στον Δήμο, όπως η συντήρηση του οδικού δικτύου, η ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων, η διάνοιξη οδών στην περιοχή Λαχαναγοράς Ρέντη και η αντικατάσταση παλαιών φωτιστικών σωμάτων. Τόνισε την προτεραιότητα στην αύξηση του πρασίνου και τη δρομολόγηση έργου για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Επιπλέον, εξέφρασε την πρόθεσή του για ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προς τους δημότες. «Πρόθεση μας είναι να ψηφιοποιηθούν όλες οι παρεχόμενες στους δημότες υπηρεσίες και να εξαλείψουμε την ανάγκη προσέλευσης του πολίτη στο Δήμο».

Ποια είναι τα βασικά έργα υποδομής που εξελίσσονται στο Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη;

Κ.Μ.: Στόχος μας είναι η πόλη μας να εξακολουθήσει να έχει μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην καθημερινότητα των δημοτών. Βασική μας μέριμνα είναι να ενισχύσουμε τις υποδομές της πόλης και να της εξασφαλίσουμε  συγκριτικά πλεονεκτήματα ώστε να μπορεί αν ανταποκριθεί στις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται. Τα έργα αφορούν συντήρηση οδικού δικτύου, ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων, διάνοιξη οδών στην περιοχή Λαχαναγοράς Ρέντη, αντικατάσταση παλαιών φωτιστικών σωμάτων και βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Συντήρηση του οδικού δικτύου. Θα γίνουν εργασίες βελτίωσης του οδοστρώματος και άρσης της επικινδυνότητας σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της πόλης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα  5.000.000 € και σύντομα θα υπογραφεί η σύμβαση.

Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων. Οι δράσεις αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση του κελύφους του κτιρίου, στην αντικατάσταση κουφωμάτων, στην θερμοϋγρομόνωση του δώματος και στην εξωτερική θερμομόνωση των τοίχων. (υπάρχει σύμβαση και πραγματοποιούνται εργασίες ήδη σε 4 σχολικά συγκροτήματα. Η χρηματοδότηση είναι από το ΕΣΠΑ.

Διάνοιξη οδών στην περιοχή της Λαχαναγοράς – Ρέντη. (υπάρχει σύμβαση και θα ξεκινήσουν σε λίγο καιρό οι εργασίες. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 5.512.734,80 €. Η χρηματοδότηση είναι από το πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ.

Αντικατάσταση παλαιών φωτιστικών σωμάτων με τεχνολογίας LED, για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Θα αντικατασταθούν περίπου το 40% των φωτιστικών σωμάτων του οδικού δικτύου του Δήμου. (υπάρχει σύμβαση και θα ξεκινήσουν σύντομα εργασίες. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης είναι 2.128.591,44 € και η χρηματοδότηση είναι από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Βελτίωση της οδικής ασφάλειας με μέτρα μείωσης της ταχύτητας και δημιουργία διαβάσεων περιμετρικά των σχολικών συγκροτημάτων. Ο διαγωνισμός έχει αρχικό προϋπολογισμό 1.750.000€ και η χρηματοδότηση προέρχεται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Υπάρχουν στις προτεραιότητες σας περιβαλλοντικά έργα με τα οποία αναβαθμίζεται ο οικολογικός χαρακτήρας του Δήμου σας;

Κ.Μ.: Η αύξηση πρασίνου αποτελεί βασική προτεραιότητά μας και για το λόγο αυτό υπήρξε αναλυτική καταγραφή πρασίνου στην οποία  μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται δεντροστοιχίες, πάρκα, άλση και πεζόδρομοι.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η αναλογία πρασίνου είναι 6,6 τετραγωνικά ανά κάτοικο όταν σύμφωνα με το WWF το βέλτιστο είναι 9 τετραγωνικά ανά κάτοικο. Η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου μας στην καταμέτρηση δεν έχει συμπεριλάβει το χώρο του παλαιού Νεκροταφείου Νεαπόλεως. Στόχος μας είναι με την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου, τον εμπλουτισμό φύτευσης στα άλση της πόλης και τη συμπληρωματική φύτευση στους δρόμους, την επόμενη 5ετία να έχουμε φτάσει τα 10 τετραγωνικά ανά κάτοικο.

Μετά την ολοκλήρωση του Πρότυπου Οικολογικού Πάρκου στην κοινότητα του Ρέντη, μελετάται η δημιουργία ενός δεύτερου πάρκου περιφερειακά του βρεφικού σταθμού Καβάφη και ενός τρίτου σ ’ένα τμήμα του παλαιού νεκροταφείου. Μέσα στην Άνοιξη θα προχωρήσουμε σε νέες μαζικές φυτεύσεις, περίπου 3.000 δέντρων στο Άλσος Αγ. Φίλιππα.

Στις προεκλογική σας εκστρατεία αναφερθήκατε με έμφαση στην ψηφιοποίηση του Δήμου.  Τι ακριβώς σκέφτεστε να κάνετε;

Κ.Μ.: Ναι, είναι σωστή η επισήμανση σας για την προγραμματική αναφορά μας στην ψηφιοποίηση του Δήμου μας. Πρόθεση μας είναι να ψηφιοποιηθούν όλες οι παρεχόμενες στους δημότες υπηρεσίες και να εξαλείψουμε την ανάγκη προσέλευσης του πολίτη στο Δήμο. Στα πλαίσια αυτής της πολυσήμαντης για το Δήμο μας μεταρρύθμισης, προγραμματίζουμε και την ποιοτική αναβάθμιση της κεντρικής ιστοσελίδας του Δήμου μας με κύριο χαρακτηριστικό της τη διάδραση σε τρέχοντα χρόνο. Αισιοδοξώ ότι τα αποτελέσματα της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών μας θα συνεισφέρουν στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη και επαναλαμβάνω, εργαζόμαστε μεθοδικά και εντατικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα ασφάλειας;

Κ.Μ.: Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα η αντιμετώπιση του οποίου όπως καλά γνωρίζετε ανήκει στην ευθύνη της πολιτείας. Εμείς ως Δημοτική Αρχή, τις μόνες πρωτοβουλίες που μπορούμε να δρομολογήσουμε ανήκουν στη σφαίρα της ενημέρωσης των πολιτών και κυρίως στην άσκηση πίεσης προς το αρμόδιο υπουργείο για την αύξηση στελέχωσης των Αστυνομικών Τμημάτων Τάξης και Ασφάλειας της πόλης μας.

Δοθείσης αφορμής να σας πω ότι είχα ήδη συναντήσεις εργασίας με τις διοικήσεις των Αστυνομιών Τμημάτων  και συμφωνήσαμε ότι η πλήρης στελέχωση τους θα βοηθήσει σημαντικά στην αποτροπή των παραβατικών συμπεριφορών και πράξεων της καθημερινότητας.

Ποια μέτρα σκοπεύει να υιοθετήσει η Δημοτική Αρχή για τη μείωση των κινδύνων τροχαίων ατυχημάτων;

Κ.Μ.: Και στο ζήτημα της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων η συμβολή μας εκ των πραγμάτων περιορίζεται σε πρωτοβουλίες πρόληψης και ενημέρωσης. Προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε συστηματικά και κυρίως για τους χώρους που γειτνιάζουν με τις σχολικές μονάδες. Συγκεκριμένα, δρομολογούμε έργο  για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας με μέτρα μείωσης της ταχύτητας και δημιουργία διαβάσεων περιμετρικά των σχολικών συγκροτημάτων. Ο διαγωνισμός έχει αρχικό προϋπολογισμό 1.750.000€ και η χρηματοδότηση προέρχεται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Πρόσφατα συναντήθηκα με τη διοίκηση της Τροχαίας στην πόλη μας και συμφωνήσαμε να δρομολογήσουμε πρωτοβουλίες με στόχο την ενημέρωση των πολιτών.



Ροη Ειδήσεων