Κυριακή 19 Μαΐου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΜητσοτάκης στην ΠτΔ: Θα θέσω στον Ερντογάν το θέμα της Μονής της...

Μητσοτάκης στην ΠτΔ: Θα θέσω στον Ερντογάν το θέμα της Μονής της Χώρας

Προσκάλεσε εκ νέου τους πολίτες προκειμένου να συμμετάσχουν μαζικά στις Ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Εκεί πρόταξε επίσης το ευρωπαϊκό διακύβευμα των Ευρωεκλογών. «Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές θα ενισχύσει τελικά και την ίδια τη νομιμοποίηση της χώρας να διεκδικεί περισσότερα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας τις γεωπολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές αλλά και περιβαλλοντικές εξελίξεις που θα βρεθούν στον ορίζοντα των Βρυξελλών στην επόμενη πενταετία.

«Θέλω, με την ευκαιρία της συνάντησής μας, να επαναλάβω την ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο μαζική συμμετοχή σε μια πολύ σημαντική εκλογική διαδικασία, η οποία αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, καθώς αυτά τα οποία θα αποφασιστούν στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια είναι βέβαιον ότι θα έχουν επιπτώσεις και εντός της πατρίδας μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε μεταξύ άλλων ότι « Η ήπειρος μας βρίσκεται μπροστά σε πολύ σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2019, την τελευταία φορά που είχαμε ευρωεκλογές.»

«Πολλά σύννεφα πια σκιάζουν τον ουρανό της Ευρώπης και θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με θάρρος. Είτε μιλάμε για μια αμυντική πολιτική στην οποία πρέπει να κινητοποιήσουμε περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους, στη συνέχιση μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής ως προς την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, την ανάγκη της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, ώστε να μπορούμε επί ίσοις όροις να ανταγωνιζόμαστε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία πιστεύω ότι αφορούν κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. και γι’ αυτό και θεωρώ ότι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας, θα ενισχύσει τελικά και την ίδια τη νομιμοποίηση της χώρας να διεκδικεί περισσότερα στα ευρωπαϊκά φόρα».

Ο κ. Μητσοτάκης στιγμάτισε την τακτική της πόλωσης που όπως επεσήμανε, έχουν χαράξει και ακολουθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εύχομαι να μείνουμε μακριά από την τοξικότητα και τον διχασμό, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η ευχή μου θα εισακουστεί, προσέθεσε χαρακτηριστικά.

«Θέλω να ευχηθώ αυτή η προεκλογική περίοδος να διεξαχθεί ήρεμα και νηφάλια. Λυπάμαι για το γεγονός ότι βλέπω και πάλι ενδείξεις πολύ έντονης πόλωσης από άλλα κόμματα ως προς τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται πολιτικός διάλογος. Νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο για την Ευρώπη και να μείνουμε μακριά από τοξικότητα και διχασμούς, αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι η ευχή μου αυτή θα εισακουστεί».

Όσον αφορά την επικείμενη επίσκεψή του στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την απόφαση της ηγεσίας της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί το ιστορικό μνημείο της Μονής της Χώρας, ένα θέμα που, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, θα το θέσει στη συνάντησή του με τον κύριο Ερντογάν.

Πιο συγκεκριμένα ανεφέρε «το δεύτερο θέμα για το οποίο θα ήθελα να μιλήσουμε και να σας ενημερώσω αφορά την επίσκεψή μου στην Άγκυρα, η οποία θα λάβει χώρα την επόμενη Δευτέρα, ανταπόδοση της επίσκεψης του Προέδρου Ερντογάν του περασμένου Δεκεμβρίου. Και θέλω κατ αρχάς να εκφράσω και δημόσια την έντονη δυσαρέσκειά μου, διερμηνεύοντας πιστεύω, τα αισθήματα όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων για την παντελώς αχρείαστη μετατροπή ενός ιστορικού βυζαντινού τεμένους της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Είναι, πιστεύω, μια ενέργεια η οποία προσβάλλει την πλούσια ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης ως ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και είναι ένα ζήτημα το οποίο βεβαίως και θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όταν τον συναντήσω.»

«Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μια αξιολόγηση αυτής της προσπάθειας επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία σίγουρα σε αρκετά επίπεδα έχει δείξει μετρήσιμα αποτελέσματα. Προσεγγίζουμε πάντα τις συζητήσεις μας με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και χωρίς αυταπάτες. Οι τουρκικές θέσεις δεν θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Παραταύτα θεωρώ επιβεβλημένο και όταν διαφωνούμε, οι διάλογοι, οι διάδρομοι επικοινωνίας να είναι τα κανάλια επικοινωνίας, να είναι πάντα ανοιχτά και να μπορούμε να συνομιλούμε με ειλικρίνεια και όταν διαφωνούμε να διαφωνούμε χωρίς εντάσεις και χωρίς αυτό να προκαλεί πάντα κλιμάκωση στο πεδίο, όπως δυστυχώς είχαμε δει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια».

«Η λειτουργία ως τεμένους της Μονής της Χώρας δεν είναι καλό μήνυμα, πρόκειται για ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Όταν θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις, πρέπει να σεβόμαστε τις κοινές αξίες» δήλωσε χαρακτηριστικά από την πλευρά της η κυρία Σακελλαροπούλου.



Ροη Ειδήσεων