Σάββατο 27 Ιουλίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΒόρεια Μακεδονία: Επιμένει στον όρο "Μακεδονία" η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

Βόρεια Μακεδονία: Επιμένει στον όρο “Μακεδονία” η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

Επιμένει στην επιλογή της η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλεί τη χώρα της, όχι Βόρεια Μακεδονία, αλλά Μακεδονία, αφού με μια νέα ανάρτηση και θέλοντας να ευχαριστήσει την Σουηδία, αναφέρθηκε στον εαυτό της ως «Πρόεδρο της Μακεδονίας».

Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτηση στο Twitter της σουηδικής πρεσβείας στη Βόρεια Μακεδονία με ευχές για τη νέα πρόεδρο, η Σιλιάνοφσκα απάντησε:

«Σας ευχαριστώ για τα θερμά συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν πάντα έναν πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο της Προέδρου της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και των στόχων της ισότητας των φύλων».

Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης ωστόσο, Κρέναρ Λόγκα, έδειξε την έντονη αντιθεσή του λέγοντας πως η ορκωμοσία της Σιλιάνοφσκα θα πρέπει να θεωρείται “άκυρη” μετά την επιλογή της να απορρίψει το συνταγματικό όνομα της χώρας.

Ο ίδιος δίνει πλέον δύο ενδεχόμενα:

  • είτε να υπάρξει επανάληψη της διαδικασίας
  • είτε να αναλάβει χρέη προέδρου ο Γιόβαν Μιτρέφσκι, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ανάρτηση του υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρει πως:

«Η έλλειψη σεβασμού στο συνταγματικό όνομα του κράτους καθιστά άκυρο τον όρκο της Σιλιάνοφσκα. Ασέβεια προς το συνταγματικό όνομα του κράτους κάνει άκυρο τον όρκο της Σιλιάνοφσκα (ισχύει)».



Ροη Ειδήσεων