Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΠΑΣΟΚ: Κορυφώνεται η εσωκομματική θύελλα - Οι δελφίνοι και οι καθυστερήσεις του...

ΠΑΣΟΚ: Κορυφώνεται η εσωκομματική θύελλα – Οι δελφίνοι και οι καθυστερήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη

Για έναν δρόμο στον οποίο δεν υπάρχει επιστροφή μιλούν ανοικτά, πλέον, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι εσωκομματικές εκλογές θεωρούνται αναπόφευκτες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά το κύμα αντιδράσεων, λένε δεν έχει άλλη λύση από την προσφυγή στην κάλπη. Εντούτοις, πιθανότατα επιθυμεί να το κάνει με τους δικούς του όρους και να μην «συρθεί» σ’ αυτές κακήν κακώς. Δηλαδή, μια λύση που επεξεργάζονται είναι οι εκλογές να έρθουν νωρίτερα (από το 2025) αλλά να δοθεί ασφαλής χρόνος, ώστε όλοι οι υποψήφιοι να καταθέσουν την πλατφόρμα τους.

Ισχυρό, βέβαια, είναι και το ενδεχόμενο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να στιλώσει τα πόδια του και να περιμένει τις κινήσεις των «δελφίνων» ή τουλάχιστον αυτών που ανακίνησαν το θέμα της ηγεσίας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που διατηρεί το δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιος, προς ώρας τηρεί στάση αναμονής και προσπαθεί να παίξει καθυστερήσεις.

Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου θα γίνει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας (η αρχική σκέψη ήταν για σήμερα Παρασκευή) και εκεί θα γίνουν γνωστές οι προθέσεις του. Προς ώρας φαίνεται ότι «μετράει» τις δυνάμεις του και κυρίως περιμένει τον Χάρη Δούκα. Ο δήμαρχος Αθηναίων πιθανότατα την Κυριακή θα μιλήσει δημοσίως και εφόσον δεν θελήσει να διεκδικήσει κάτι τα δεδομένα θα αλλάξουν. Ο Ν. Ανδρουλάκης φέρεται να διατηρεί σημαντικές δυνάμεις στο εσωτερικό σε επίπεδο Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά πρόκειται για μια «δυναμική» διαδικασία, της οποίας κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κατάληξη.
Δελφίνοι

Την ίδια ώρα, σημαντική παράμετρος είναι οι ευλογίες του «παπανδρεικού» μπλοκ. Με βάση τα σενάρια τόσο ο Μανώλης Χριστοδουλάκης όσο και ο Παύλος Γερουλάνος γλυκοκοιτάζουν μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα, ωστόσο και οι δύο περιμένουν την στήριξη του συγκεκριμένου μπλοκ. Σε περίπτωση που κανένας από τους δύο δεν κάνει πίσω υπάρχει ο φόβος να υπάρξει διασπορά των ψήφων και προφανώς ο/η… τρίτος/η να την εκμεταλλευτεί. Στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη πολλοί εκτιμούν ότι οι υποψηφιότητες θα είναι τουλάχιστον τρεις και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκπλήξεις που θα έχουν το ρόλο του ρυθμιστή (όπως είχε γίνει στην περίπτωση Γεωργιάδη στη ΝΔ). Τα χαρτιά τους ακόμα, άλλωστε, δεν έχουν ανοίξει τόσο η Μιλένα Αποστολάκη όσο και ο Παύλος Χρηστίδης, αλλά και ο Μιχάλης Κατρίνης που δεν θα έλεγε «όχι» σε μια ευκαιρία.

Το μόνο σίγουρο είναι πως πλέον ο Νίκος Ανδρουλάκης και η ομάδα του βρίσκεται απομωνωμένη τουλάχιστον σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ήταν η ατάκα της Ν. Γιαννακοπούλου περί «διορισμένων βουλευτών» για τον Παναγιώτης Δουδωνή. Γι’ αυτό αρκετοί επισημαίνουν πως ό,τι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει γρήγορα, διότι η εσωστρέφεια δημιουργεί φυγόκεντρες δυνάμεις.



Ροη Ειδήσεων