Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΑττικήΠΕ Νότιου Τομέα ΑθηνώνΑποκλειστικό: Ρίψη Μπαζών στο Φαληρικό Δέλτα - Αυτοψία Attica Times

Αποκλειστικό: Ρίψη Μπαζών στο Φαληρικό Δέλτα – Αυτοψία Attica Times

Σε ένα από τα πιο τουριστικά και όμορφα σημεία της Αττικής, στην καρδιά του Φαληρικού Δέλτα, ανάμεσα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το γήπεδο Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων του Τάεκβοντο, ασυνείδητοι πετούν μπάζα.

Η εκτεταμένη ρίψη μπαζών βρίσκεται παράλληλα με τις γραμμές του τραμ στη Λεωφόρο Ποσειδώνος και, όπως διακρίνεται στις αποκλειστικές φωτογραφίες του Attica Times, πρόκειται για τουλάχιστον 80 τόνους υλικών.

Η ποσότητα των μπαζών αυξάνεται συνεχώς, καθώς το σημείο έχει γίνει γνωστό στους παραβάτες και τα βράδια συνεχίζεται η παράνομη απόθεση υλικών στην περιοχή. Εκτός από τα μπάζα, εγκαταλείπονται κι άλλα άχρηστα αντικείμενα, όπως κατεστραμμένα έπιπλα.
Ενδεικτικό είναι ότι ένας καναπές βρέθηκε μπροστά από την είσοδο του Μουσείου της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την κατάσταση αυτή, η οποία υποβαθμίζει έναν από τους σημαντικότερους και πιο γραφικούς χώρους της Αττικής.

Το Φαληρικό Δέλτα, που συνήθως σφύζει από τουριστική κίνηση και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πολιτιστική και φυσική ομορφιά της περιοχής, έχει μετατραπεί σε χώρο παράνομης απόθεσης απορριμμάτων. Οι αρμόδιες αρχές καλούνται να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής και την προστασία της από περαιτέρω υποβάθμιση. Η συνεχής ρίψη μπαζών και άλλων άχρηστων αντικειμένων όχι μόνο καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, αλλά και δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι έλεγχοι και οι περιπολίες στην περιοχή, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες, για να αποτραπούν οι παράνομες δραστηριότητες και να διαφυλαχθεί η ομορφιά και η λειτουργικότητα του Φαληρικού Δέλτα.

Η περισυλλογή και η διαχείριση των μπαζών και άλλων απορριμμάτων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα διαφόρων φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι δημοτικές αρχές είναι υπεύθυνες για την περισυλλογή και τη διαχείριση των απορριμμάτων εντός των ορίων τους.

Σε περίπτωση παράνομης ρίψης μπαζών, οι δήμοι είναι συνήθως οι πρώτοι που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. – Οι δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και ανακύκλωσης διαχειρίζονται την αποκομιδή και την επεξεργασία των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μπαζών.

Σε περιπτώσεις εκτεταμένης περιβαλλοντικής ρύπανσης που υπερβαίνει τις δυνατότητες των τοπικών αρχών, η αρμοδιότητα μπορεί να μεταφερθεί στις περιφέρειες. – Οι περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να συντονίζουν τις προσπάθειες καθαρισμού και να συνεργάζονται με άλλους φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε περιπτώσεις όπου η παράνομη ρίψη μπαζών έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, το Υπουργείο Περιβάλλοντος μπορεί να αναλάβει δράση. Το Υπουργείο έχει την αρμοδιότητα να επιβάλει πρόσθετα μέτρα και να κινητοποιήσει κρατικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Παράλληλα, οι πολίτες πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να συμβάλλουν ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος, καταγγέλλοντας τυχόν παράνομες ενέργειες που υποπίπτουν στην αντίληψη τους.

Η αποκατάσταση του Φαληρικού Δέλτα είναι επιτακτική ανάγκη για την προστασία ενός από τους πιο εμβληματικούς χώρους της Αττικής, που φιλοξενεί σημαντικές πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις και αποτελεί σημείο αναφοράς για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.



Ροη Ειδήσεων