Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΚυριάκος Μητσοτάκης στο CNN: Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ για...

Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN: Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ για την άμυνα

Σχολιάζοντας τις ανησυχίες για τον Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στη δημοσιογράφο Τζούλια Τσάτερλι του CNN ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ενεργή παρουσία στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, συζήτησε σημαντικά θέματα και πως οι αμερικανικές εκλογές αφορούν τους Αμερικανούς πολίτες.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες του με τον Μπάιντεν, ανέφερε ότι είχαν συζητήσεις, αλλά σε τέτοιες συνόδους ο χρόνος είναι περιορισμένος. Ο Μπάιντεν ήταν ευχάριστος όπως πάντα.

Ο Μητσοτάκης δεν ήταν παρών όταν ο Μπάιντεν μπέρδεψε τον Ζελένσκι με τον Πούτιν, αλλά κατανοεί την αμηχανία που προκάλεσε το περιστατικό.

Σχετικά με την Ουκρανία, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η πορεία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ είναι μη αναστρέψιμη και η υποστήριξη των χωρών μελών είναι σταθερή.

Επίσης, επεσήμανε ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερη από ποτέ με 32 μέλη και δεσμεύσεις για αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα ξοδεύει περίπου 3% του ΑΕΠ της και είναι ικανοποιημένος που και άλλες χώρες πλέον τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

Ο Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα και να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία, προκειμένου να ενισχυθεί και το ΝΑΤΟ.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να δαπανούμε εξυπνότερα για την άμυνα, με τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, αναγνωρίζοντας ότι ίσως αυτό να μην είναι αρκετό στο τρέχον γεωπολιτικό τοπίο.

Τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν την ανάγκη αυτών των δαπανών και ότι πρέπει να μιλήσουμε και για ευρωπαϊκή άμυνα, όπου θα χρησιμοποιούνται ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τον τομέα της άμυνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφερόμενος στην πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή αντιαεροπορική ασπίδα με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

Σχολιάζοντας την άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων, όπως στη Γαλλία, ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα κεντρώα κόμματα διατηρούν πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας ότι οι φόβοι για την άνοδο της άκροδεξιάς είναι υπερβολικοί.

Αναγνώρισε ότι οι λόγοι για τους οποίους οι πολίτες στρέφονται σε τέτοια κόμματα, όπως το αυξημένο κόστος ζωής και η μετανάστευση, είναι υπαρκτοί, αλλά οι απαντήσεις αυτών των κομμάτων είναι απλουστευτικές. Είναι καθήκον των δικών μας κομμάτων να προσφέρουν πειστικές λύσεις.

Για τον τουρισμό, ανέφερε ότι οι επισκέπτες περνούν καλά στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η τουριστική βιομηχανία είναι προστατευμένη από την κλιματική αλλαγή και να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο ώστε να μην συγκεντρώνονται όλοι οι τουρίστες το καλοκαίρι.

Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει υπερτουρισμό, αν και σε ορισμένα νησιά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο υπάρχει περισσότερος κόσμος. Δεσμεύτηκε για την ενίσχυση των υποδομών ώστε όλοι οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τις διακοπές τους. Επίσης, σημείωσε ότι οι επενδύσεις αξιοποιούνται για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας.

Τέλος, σχολιάζοντας τις αναφορές για εξαήμερη εργασία, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στην Ελλάδα η εργασία παραμένει πενθήμερη και ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να δουλεύουν τέσσερις μέρες, ρυθμίζοντας το ωράριό τους. Σε συγκεκριμένους κλάδους που λειτουργούν 24/7, η εξαήμερη εργασία πρέπει να αποφασίζεται σε συμφωνία με τον εργαζόμενο και να συνοδεύεται από επιπλέον αμοιβή. Επανέλαβε ότι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι προτεραιότητα.



Ροη Ειδήσεων