Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΚυριάκος Μητσοτάκης στο Politico: «Στόχος μας ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή»

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Politico: «Στόχος μας ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή»

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι η χώρα του πρέπει να λάβει μια σημαντική θέση όταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συγκροτήσει την ηγετική ομάδα της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», γράφει το Politico προλογίζοντας τη συνέντευξή του.

Προσθέτει επίσης: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να πετύχει αυτό που επιθυμεί, καθώς είχε καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία».

«Θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει την πρόοδο της Ελλάδας στην οικονομία και τη στρατηγική θέση της στη νοτιοανατολική Ευρώπη και το ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Politico.

Όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τη θέση του νέου Επιτρόπου για τη Μεσόγειο, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν λέω αυτό, αλλά υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα ταίριαζαν σε αυτό το ρόλο. Πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να υπάρχει ένας επίτροπος για τη Μεσόγειο. Υποθέτω ότι μια μεσογειακή χώρα θα λάβει αυτό το χαρτοφυλάκιο. Υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που μας ενδιαφέρουν και η τελική απόφαση ανήκει στον πρόεδρο».

«Εναπόκειται στους συναδέλφους μου να κρίνουν ποιος συνεισφέρει πραγματικά αξία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας τον αριθμό των συνόδων κορυφής στις Βρυξέλλες στις οποίες έχει συμμετάσχει. «Προσπαθώ πάντα να προσθέτω αξία, όχι μόνο να εκπροσωπώ την Ελλάδα, αλλά να λαμβάνω αποφάσεις που ενισχύουν την Ευρώπη. Έτσι βλέπω τον ρόλο μου».

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την ανοιχτή προσέγγισή του στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ανέλαβε την ευθύνη. «Συνολικά, η θετική εικόνα της Ελλάδας υπερτερεί κατά πολύ των αρνητικών. Δεν είπαμε ποτέ ότι είμαστε τέλειοι, αλλά πάντα αναγνωρίζαμε τα λάθη μας», ανέφερε.

Κοιτώντας προς την επόμενη πενταετία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συζητήσει πώς θα χρηματοδοτήσει τις φιλοδοξίες της για το κλίμα, την ανταγωνιστικότητα και την άμυνα. Υποστήριξε ότι υπάρχει μια «διανοητική ασυνέπεια μεταξύ των στόχων μας και των οικονομικών μέσων που διαθέτουμε».



Ροη Ειδήσεων