Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΌλα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για την επέτειο...

Όλα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας

Σήμερα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας, με την επίσημη συνεδρίαση στη Βουλή το πρωί και τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ.

«Σήμερα, γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την επιστροφή της δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε, ήθελα να βρεθώ στο κοινοβούλιο, τον χώρο που η δικτατορία είχε προσβάλλει για 7 χρόνια», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι ισχυρότερο από ποτέ και η επέτειος της δημοκρατίας είναι μια ευκαιρία για αναστοχασμό σχετικά με τα επιτεύγματα του παρελθόντος, τους σημερινούς στόχους και τα μελλοντικά σχέδια. Η μεταπολίτευση σημάδεψε την πορεία της χώρας και τίποτα από όσα θεωρούμε δεδομένα σήμερα δεν υπήρχε πριν μισό αιώνα.

Αναφερόμενος στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, επεσήμανε ότι ανέλαβε να αποκαταστήσει τη χώρα και να κλείσει τις πληγές του Κυπριακού. «Με γνώση και ωριμότητα, το 1974, ο Καραμανλής θεράπευσε τις πληγές που είχαν αφήσει οι επίορκοι αξιωματικοί», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι συγκρότησε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και άνοιξε τον δρόμο προς τη δημοκρατία.

Ο Μητσοτάκης εξήρε την ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού που διατήρησε ζωντανά τα ιδανικά της δημοκρατίας. Υπογράμμισε ότι τα γενέθλια της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας είναι ευκαιρία αναστοχασμού για το μέλλον. Αναφέρθηκε στο Σύνταγμα του 1975 ως το μακροβιότερο, που προώθησε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σχετικά με τη ΝΔ, τόνισε ότι προχωρά μαζί με την Ελλάδα, με κορυφαία στιγμή την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια υπό τον Καραμανλή. Υπογράμμισε επίσης ότι πολλές κυβερνήσεις απέφυγαν το πολιτικό κόστος, χάνοντας ευκαιρίες και αφήνοντας αναγκαίες αλλαγές ημιτελείς.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε τις προκλήσεις της Ελλάδας, όπως η φοροδιαφυγή, η βία στα γήπεδα, οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες, και τόνισε την ανάγκη τολμηρών μεταρρυθμίσεων.

Μιλώντας για την κρίση του 2015, τόνισε ότι η Ελλάδα κινδύνευσε να βρεθεί εκτός Ευρώπης λόγω κακών κυβερνητικών χειρισμών. Υπογράμμισε την ανάγκη ευρωπαϊκής σύγκλισης και τόλμης για το μέλλον.

Ο Μητσοτάκης επανέλαβε τους στόχους της κυβέρνησής του για ένα ισχυρό ΕΣΥ, αποτελεσματική πολιτική προστασία, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αντιμετώπιση της ακρίβειας και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης.

Κλείνοντας, ζήτησε γόνιμες προτάσεις από την αντιπολίτευση και τόνισε ότι τα γενέθλια της δημοκρατίας συμπίπτουν με εκείνα της ΝΔ. Υπογράμμισε τη σημασία της αποφυγής της πόλωσης και την ανάγκη για μια πιο ανθεκτική δημοκρατία.



Ροη Ειδήσεων