Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΣτις κάλπες σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο: Νίκη των Εργατικών προβλέπουν οι αναλυτές

Στις κάλπες σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο: Νίκη των Εργατικών προβλέπουν οι αναλυτές

Εκατομμύρια ψηφοφόροι πρόκειται να ψηφίσουν στις πρώτες γενικές εκλογές του Ιουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1945. Τα εκλογικά κέντρα, που έχουν στηθεί σε κτήρια όπως τοπικά σχολεία και κοινοτικές αίθουσες, θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 έως τις 22:00.

Περίπου 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα να εκλέξουν 650 μέλη του Κοινοβουλίου στη Βουλή των Κοινοτήτων. Τα αποτελέσματα για κάθε περιοχή θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Παρασκευής.

Τα πολιτικά κόμματα στοχεύουν να κερδίσουν περισσότερες από τις μισές έδρες, δηλαδή 326, για να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προκήρυξε εκλογές τον Μάιο, οι οποίες θα διεξαχθούν με νέες εκλογικές περιφέρειες μετά από αναθεώρηση λόγω πληθυσμιακών αλλαγών. Οι νέες περιφέρειες δίνουν στην Αγγλία 10 επιπλέον έδρες, ανεβάζοντας το σύνολο σε 543, ενώ στην Ουαλία μειώθηκαν κατά οκτώ σε 32, και στη Σκωτία από 59 σε 57. Η Βόρεια Ιρλανδία διατηρεί τις 18 έδρες της.

Για πρώτη φορά, οι ψηφοφόροι πρέπει να φέρουν ταυτότητα με φωτογραφία για να ψηφίσουν. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από χώρες της Κοινοπολιτείας έχουν επίσης δικαίωμα ψήφου στις βρετανικές εκλογές. Μετά από νομική αλλαγή το 2022, περίπου δύο εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες που ζουν στο εξωτερικό για περισσότερα από 15 χρόνια μπόρεσαν να εγγραφούν για να ψηφίσουν.

Οι καθυστερήσεις στην παράδοση και εκτύπωση ψηφοδελτίων επηρέασαν ψηφοφόρους σε έως και 120 εκλογικές περιφέρειες, λόγω του σύντομου εκλογικού χρόνου. Χιλιάδες ψηφοφόροι δεν έλαβαν τα ψηφοδέλτιά τους εγκαίρως, αφήνοντας πολλούς σε αβεβαιότητα.

Ανάλυση δείχνει ότι έως και το ένα τέταρτο των οριακών περιφερειών έχουν επηρεαστεί, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph. Ο δικηγόρος Τομ Κρος αναφέρει ότι μπορεί να υπάρξουν «αξιόπιστες προκλήσεις» και εξηγεί ότι οι βουλευτικές εκλογές μπορούν να ακυρωθούν από δικαστήριο για διάφορους λόγους, ανάλογα με το περιθώριο νίκης.

Οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο ολοκληρώνονται σε έναν μόνο γύρο με το σύστημα «first past the post», όπου ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους κερδίζει την έδρα, ακόμα και αν δεν έχει την πλειοψηφία. Κάθε ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά, καθώς ο πρώτος καταλαμβάνει την έδρα ανεξαρτήτως ποσοστού.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί προβλέπεται να σημειώσουν ιστορική νίκη, ακόμη και υπερπλειοψηφία, με τον ηγέτη τους Κιερ Στάρμερ να αναδεικνύεται ως ο πιο επιτυχημένος ηγέτης των Εργατικών στην ιστορία του κόμματος.

Η τελευταία δημοσκόπηση της YouGov προβλέπει ότι οι Εργατικοί θα κερδίσουν 431 έδρες, ξεπερνώντας το προηγούμενο μέγιστο των 419 εδρών του 1997 με τον Τόνι Μπλερ. Αντίθετα, οι Συντηρητικοί προβλέπεται να κερδίσουν μόλις 102 έδρες, πολύ λιγότερες από τις 365 που είχαν κερδίσει το 2019. Αυτό αντικατοπτρίζει μια δυσμενή εικόνα για τους Συντηρητικούς, με μεγάλες απώλειες σε περιοχές όπως τα βορειοανατολικά, τα βορειοδυτικά και η Ουαλία.

Τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls θα δημοσιευτούν στις 10:00 μ.μ., με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα να αναμένονται περίπου στις 11:30 μ.μ. και τα περισσότερα μέχρι τις 3:00 π.μ. Περίπου 440 από τις 650 έδρες θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τις 5 π.μ. και όλες μέχρι τις 8 π.μ. της Παρασκευής.

Η αποκατάσταση της «κόκκινης γραμμής», δηλαδή των παραδοσιακά εργατικών περιοχών που στράφηκαν εναντίον τους το 2019, είναι κρίσιμη για τους Εργατικούς, καθώς δεν μπορούν να κερδίσουν πλειοψηφία χωρίς την επανόρθωση αυτών των εδαφών.

Οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζουν ένα σύνθετο πολιτικό τοπίο, όπου η πολιτική ποικιλία και οι τοπικές ιδιαιτερότητες παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων.



Ροη Ειδήσεων