Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΣύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ: Στις 23:00 η συνάντηση Μητσοτάκη -...

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ: Στις 23:00 η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Πηγη: ertnews.gr

Ο Νίκος Μελέτης, ανταποκριτής του EΡΤNews, μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» σχετικά με την χθεσινή εκδήλωση του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, όπου αναφέρθηκε στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν και στην εμφάνιση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο όπου υπογράφτηκε η ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ το 1949, ο Μπάιντεν έκανε μια προσεκτική εμφάνιση, παρά τις ανησυχίες των διεθνών μέσων για την παρουσία του μετά το πρόσφατο ντιμπέιτ και τις αντιδράσεις που προκάλεσε. Η τελετή κύλησε ομαλά με τον Μπάιντεν να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό, ενώ οι ηγέτες παρέμειναν στην κύρια αίθουσα και οι υπουργοί με τους συνεργάτες τους σε μια γειτονική αίθουσα με κακό κλιματισμό.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σημείωσε ότι η συμμαχία της Δήλου διήρκεσε 74 χρόνια, ενώ το ΝΑΤΟ συμπληρώνει 75 χρόνια και έχει ξεπεράσει το ρεκόρ της μακροβιότερης συμμαχίας ασφαλείας στην ιστορία. Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για το μέλλον του ΝΑΤΟ λόγω του αμφισβητούμενου ρόλου του από διάφορους ηγέτες.

Απόψε το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο την ανασκόπηση των σχέσεων και τη συνέχιση της διαβούλευσης μέχρι την επόμενη κανονική συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Ο Ερντογάν σκοπεύει να θέσει τρία βασικά θέματα: την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τους περιορισμούς στην πώληση αμυντικού υλικού μεταξύ συμμάχων και την καταδίκη του Ισραήλ για τα γεγονότα στη Γάζα. Η επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο είναι η πρώτη από το 2019, και η σχέση του με τον Μπάιντεν παραμένει ψυχρή.

Όσον αφορά την υγεία του Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ότι παραμένει θέμα συζήτησης, με τον Λευκό Οίκο να διαβεβαιώνει ότι δεν πάσχει από πάρκινσον και ότι οι ιατρικές εξετάσεις του είναι τακτικές λόγω της ηλικίας του. Αντίθετα, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαφανιστεί από τη δημόσια σκηνή, προκαλώντας φήμες για την κατάστασή του.

Το αυριανό δείπνο στον Λευκό Οίκο θα είναι μια κοινωνική δεξίωση, χωρίς τις συνήθεις επίσημες δηλώσεις που γίνονται μετά από συνόδους κορυφής. Αυτό δείχνει μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα. Παράλληλα, τόνισε την ανησυχία για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να ζητά να αποφασιστεί η βοήθεια προς την Ουκρανία πριν από τον Νοέμβριο, φοβούμενος τις επιπτώσεις μιας πιθανής νίκης του Τραμπ. Η στάση του Τραμπ προς το ΝΑΤΟ και την αμερικανική δέσμευση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια δημιουργεί ανησυχία στους συμμάχους.



Ροη Ειδήσεων