Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΤζο Μπάιντεν: «Κανείς δεν είναι ικανότερος για να είναι πρόεδρος από μένα»

Τζο Μπάιντεν: «Κανείς δεν είναι ικανότερος για να είναι πρόεδρος από μένα»

Ο Τζο Μπάιντεν παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC και στον Γιώργο Στεφανόπουλο το πρωί του Σαββάτου 06/07, υπογραμμίζοντας ότι είναι σε καλή κατάσταση και ότι κανείς δεν είναι πιο ικανός από τον ίδιο για να ηγηθεί των ΗΠΑ.

Στην αρχή της συζήτησης, ο παρουσιαστής ανέφερε ότι η συνέντευξη δεν υπέστη επεξεργασία και συζήτησε με τον πρόεδρο για εκείνους που τον αμφισβητούν. Η απογοητευτική εμφάνιση του 81χρονου Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον 78χρονο Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του στις 27 Ιουνίου οδήγησε κάποιους Δημοκρατικούς να προτείνουν την απόσυρση της υποψηφιότητάς του. Ήδη τέσσερις Δημοκρατικοί βουλευτές τον έχουν καλέσει να αποχωρήσει από την προεκλογική κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι η απόδοσή του στην τηλεμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν αντάξια των προσδοκιών, επισημαίνοντας όμως ότι ήταν μια μεμονωμένη κακή στιγμή λόγω ενός κρυολογήματος.

Ο δημοσιογράφος τον ρώτησε πολλές φορές αν είναι έτοιμος για τα επόμενα χρόνια, με τον Μπάιντεν να απαντά ότι είναι σε καλή κατάσταση και δεν είναι πιο άρρωστος από ότι ήταν στο παρελθόν.

Γιώργος Στεφανόπουλος: «Είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας σχετικά με τη δυνατότητά σας να νικήσετε τον Ντόναλντ Τραμπ;»
Τζο Μπάιντεν: «Ναι, ναι, ναι, ναι… Θυμάμαι ότι μου έλεγαν το ίδιο πράγμα το 2020, ότι δεν μπορώ να κερδίσω… Είπαν το 2023, όλοι οι δύσκολοι αγώνες δεν θα τους κερδίσουμε.»
Στεφανόπουλος: «Θα είναι πολύ πιο δύσκολο να κερδίσετε το 2024;»
Μπάιντεν: «Όχι όταν αντιμετωπίζεις έναν παθολογικό ψεύτη… Όλοι οι αναλυτές που μιλάω μου λένε ότι είναι ένας αγώνας ισορροπίας… Κανείς δεν είναι ικανότερος από εμένα» για να είναι πρόεδρος ή για να κερδίσει αυτές τις εκλογές».

Ο Στεφανόπουλος τον ρώτησε αν παρακολούθησε την τηλεμαχία για να εκτιμήσει την απόδοσή του. «Δεν νομίζω, όχι», απάντησε ο Μπάιντεν.

Ο δημοσιογράφος έθεσε επίσης το ζήτημα του γνωστικού τεστ που έχει ζητήσει επανειλημμένα ο Ντόναλντ Τραμπ, ρωτώντας αν θα ήταν έτοιμος να υποβληθεί σε τέτοιο τεστ. Ο Μπάιντεν απάντησε πως η άσκηση των καθηκόντων του αποτελεί καθημερινό γνωστικό τεστ.

Όταν ρωτήθηκε αν είναι ακόμη ο ίδιος άνθρωπος με όταν ανέλαβε το αξίωμα, ο Μπάιντεν απάντησε: «Όσον αφορά τις επιτυχίες, ναι. Ήμουν επίσης ο άνθρωπος που συνέταξε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ήμουν εκείνος που επέκτεινε το ΝΑΤΟ. Ήμουν αυτός που αύξησε την οικονομία. Μόλις σήμερα ανακοινώθηκαν 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Αντιμετώπισα τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Τις νίκησα. Κανείς δεν πίστευε ότι θα τις νικούσα. Όλα όσα είπαμε ότι θα κάναμε, τα πετύχαμε. Μας είχαν πει ότι δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε».

Παρότι ήταν πιο άνετος συγκριτικά με την τηλεμαχία της 27ης Ιουνίου, ο Τζο Μπάιντεν έκανε μερικές ασύνδετες προτάσεις.

Κατά τη διάρκεια των 22 λεπτών, υπερασπίστηκε με πείσμα την υποψηφιότητά του για μια δεύτερη θητεία, αμφισβητώντας τις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στον Ντόναλντ Τραμπ και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η κούρσα είναι αμφίρροπη.

Ο Στεφανόπουλος ρώτησε επανειλημμένα τον Μπάιντεν αν σκέφτεται να αποσυρθεί από την κούρσα, με τον Μπάιντεν να απαντά: «Εάν ο Παντοδύναμος Θεός ερχόταν και μου έλεγε “Τζο, βγες από την κούρσα”, θα το έκανα. Αλλά ο Παντοδύναμος Θεός δεν θα έρθει».

Στο τέλος της συνέντευξης, ο Στεφανόπουλος ρώτησε: «Αν παραμείνετε στην κούρσα και εκλεγεί ο Τραμπ, και όλα όσα προειδοποιείτε πραγματοποιηθούν, πώς θα νιώσετε τον Ιανουάριο;»
Ο Μπάιντεν απάντησε: «Όσο δίνω τα πάντα και κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ, αυτό είναι το σημαντικό». Ο Μπάιντεν κατέληξε λέγοντας ότι είναι ο καλύτερος άνθρωπος για τη δουλειά και πως οι πολίτες θα πρέπει να κρίνουν την απόδοσή του στη Διάσκεψη του NATO στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα: «Έλα να ακούσεις να δεις τι λένε».



Ροη Ειδήσεων