Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΘέματαΥγείαΥπερτροφές: Το κακάο και η μαύρη σοκολάτα μειώνουν αρτηριακή πίεση και χοληστερίνη,...

Υπερτροφές: Το κακάο και η μαύρη σοκολάτα μειώνουν αρτηριακή πίεση και χοληστερίνη, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μετα-ανάλυση 31 μελετών, η κατανάλωση κακάο και μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η μελέτη εξέτασε την επίδραση του κακάο σε παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η κατανάλωση κακάο και μαύρης σοκολάτας φάνηκε να βελτιώνει την ολική και την LDL («κακή») χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση (συστολική και διαστολική) και τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν επιδράσεις στο σωματικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), την περίμετρο της μέσης, τα τριγλυκερίδια, την HDL («καλή») χοληστερόλη και την HbA1c, έναν δείκτη του διαβήτη.

Η μετα-ανάλυση περιλάμβανε 31 τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές με 1.986 συμμετέχοντες άνω των 18 ετών. Από αυτούς, 1.110 κατανάλωναν κακάο ή μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, ενώ 876 συμμετείχαν στην ομάδα ελέγχου και κατανάλωναν εικονικό φάρμακο, λευκή σοκολάτα ή σοκολάτα γάλακτος με λιγότερο από 70% κακάο. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν προβλήματα υγείας, ενώ 13 μελέτες περιλάμβαναν υγιή άτομα χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η καθημερινή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ή εκχυλίσματος κακάο συνδέθηκε με μειώσεις κατά:

– 8,35 mg/dL στην ολική χοληστερόλη
– 9,47 mg/dL στην LDL χοληστερόλη
– 4,91 mg/dL στη γλυκόζη αίματος νηστείας
– 2,52 mmHg στη συστολική αρτηριακή πίεση
– 1,58 mmHg στη διαστολική αρτηριακή πίεση

Η διαιτολόγος προληπτικής καρδιολογίας, Μισέλ Ρούθενσταϊν, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημείωσε ότι το κακάο είναι πλούσιο σε κατεχίνες και άλλες πολυφαινολικές ενώσεις, όπως οι φλαβανόλες, που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τόνισε επίσης τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, άπαχη πρωτεΐνη και δημητριακά ολικής αλέσεως για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

Η Ρούθενσταϊν προειδοποίησε ότι η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας, ακόμη και μαύρης, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πρόσληψη ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών, που μπορεί να βλάψουν την καρδιά. Επίσης, σημείωσε ότι η επικατεχίνη στο κακάο είναι ευαίσθητη στη θερμότητα και μπορεί να αποικοδομηθεί κατά την επεξεργασία και αποθήκευση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “MDPI”.

πηγη: Medical News Today



Ροη Ειδήσεων