Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΕκρήξεις βομβητών στο Λίβανο: Εξαφανίστηκε Νορβηγός γκουρού που εμπλέκεται με την προμήθεια...

Εκρήξεις βομβητών στο Λίβανο: Εξαφανίστηκε Νορβηγός γκουρού που εμπλέκεται με την προμήθεια των συσκευών

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ένας Νορβηγός ειδικός στην τεχνολογία, ο οποίος φέρεται να συνέβαλε στην απόκτηση βομβητών για το Ισραήλ σε μια επιχείρηση εναντίον της Χεζμπολάχ, εξαφανίστηκε την ημέρα των εκρήξεων και από τότε δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία μαζί του.

Ο Rinson Jose, ένας επιχειρηματίας 39 ετών με καταγωγή από την Ινδία, παρουσιάζεται ως ιδιοκτήτης μιας εταιρείας βιτρίνας στη Βουλγαρία, η οποία φέρεται να κατέβαλε 1,3 εκατομμύρια λίρες στη μεσάζοντα Cristiana Arcidiacono-Barsony «ως μέρος μιας συμφωνίας που φέρεται να οργανώθηκε από τη Mossad για την προμήθεια των βομβητών».

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο Jose γνώριζε για το μυστικό σχέδιο παγίδευσης των βομβητών ή ότι η Cristiana Bársony-Arcidiacono, η οποία αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, συνεργαζόταν με τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας.

Η εταιρεία βιτρίνα, Norta Global LTD, είχε έδρα σε ένα κτίριο στη Βουδαπέστη, όπου είναι καταγεγραμμένες σχεδόν 200 εταιρείες.
Ένας σύγχρονος «δούρειος ίππος»

Οι βομβητές άρχισαν να ηχούν το απόγευμα της Τρίτης γύρω στις 15:30 στον Λίβανο, ειδοποιώντας τους πράκτορες της Χεζμπολάχ για ένα μήνυμα της ηγεσίας τους, το οποίο συνοδευόταν από μουσικές και ήχους. Όμως, τα μηνύματα είχαν σταλεί από τους αντιπάλους της Χεζμπολάχ και σε λίγα δευτερόλεπτα οι συσκευές εξερράγησαν, προκαλώντας πανικό και τραυματισμούς σε δρόμους, καταστήματα και σπίτια σε όλη τη χώρα.

Η αρχική έρευνα από τις υπηρεσίες ασφαλείας στη Βηρυτό έδειξε ότι οι επικοινωνιακές συσκευές που εξερράγησαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου είχαν παγιδευτεί πριν φτάσουν στη χώρα, όπως αναφέρει επιστολή της λιβανέζικης αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Έφυγε για επαγγελματικό ταξίδι

Ο Jose, ο οποίος μετακόμισε στο Όσλο το 2015 μετά από δύο χρόνια εργασίας σε συμβουλευτική εταιρεία στο Λονδίνο, πιστεύεται ότι αναχώρησε για επαγγελματικό ταξίδι την Τρίτη. Οι εργοδότες του στον νορβηγικό όμιλο NHST δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν μαζί του από τότε και φέρεται να απευθύνθηκαν στην εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Νορβηγίας το βράδυ της Τετάρτης, όταν πληροφορήθηκαν τις συνδέσεις του με τις επιθέσεις στο Λίβανο, όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο ενημέρωσης.

Η αστυνομική διεύθυνση του Όσλο ανακοίνωσε την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με τις πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν.



Ροη Ειδήσεων