Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΓενική απεργία στο Ισραήλ με αίτημα να κλείσει συμφωνία για τους ομήρους...

Γενική απεργία στο Ισραήλ με αίτημα να κλείσει συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα

Οι πολίτες του Ισραήλ καλούνται να συμμετάσχουν μαζικά σε μια «γενική απεργία» σήμερα, προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να συνάψει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα. Αυτό συμβαίνει την επομένη της ανάκτησης από τον ισραηλινό στρατό των σορών έξι ομήρων από υπόγεια σήραγγα.

Από τις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), «ολόκληρη η ισραηλινή οικονομία θα είναι σε γενική απεργία», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ισχυρής κεντρικής συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων, Αρνόν Μπαρ Νταβίντ, καθώς «πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την εγκατάλειψη των ομήρων».

Η συνομοσπονδία HISTADRUT δήλωσε πως στις 08:00 το αεροδρόμιο θα κλείσει και οι πτήσεις θα σταματήσουν. Χθες, εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί —σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, μπορεί να έφτασαν έως και το μισό εκατομμύριο— διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις, απαιτώντας για άλλη μια φορά την απελευθέρωση των ομήρων. Στο Τελ Αβίβ, διαδηλωτές απέκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο, και η αστυνομία αντέδρασε με χρήση εκτοξευτήρων νερού, πραγματοποιώντας 29 συλλήψεις.

Οι διαδηλώσεις ήρθαν μετά την ανακοίνωση από τον ισραηλινό στρατό ότι βρέθηκαν οι σοροί έξι ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας, μια περιοχή που βιώνει έναν καταστροφικό πόλεμο για σχεδόν έντεκα μήνες, μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος συχνά διαφωνεί με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, κάλεσε επίσης για σύναψη συμφωνίας, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, πρώην πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, ζήτησε από τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ.

Σε μια τελευταία προσπάθεια να αποτρέψει την απεργία, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, ζήτησε από τη δικαιοσύνη να κηρύξει παράνομη την κινητοποίηση.

Τα πτώματα έξι ομήρων, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, βρέθηκαν το Σάββατο σε σήραγγα στη ζώνη της Ράφας στη νότια Γάζα, προκαλώντας σοκ και οργή στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε «συντετριμμένος» και «αγανακτισμένος», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να σταματήσει ο πόλεμος.

Χθες, τέσσερις από τους ομήρους κηδεύτηκαν, με τις οικογένειές τους να θρηνούν.

Η Νιρά Σερούσι, στην κηδεία του γιου της Αλμόγκ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τους εγκατέλειψε και τους θυσίασε για να καταστρέψει τη Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, υπό πίεση εδώ και μήνες για την επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε χθες ότι θα «ξεκαθαρίσει τον λογαριασμό» με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, οι νεκροψίες έδειξαν ότι οι όμηροι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς εξ επαφής μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής.

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι οι όμηροι σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι ήταν στον κατάλογο για απελευθέρωση.

Οι Ισραηλινοί πρέπει να επιλέξουν μεταξύ Νετανιάχου και συμφωνίας, δήλωσε άλλος αξιωματούχος της Χαμάς στο Reuters.

Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις που μεσολαβούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ δεν έχουν οδηγήσει σε συμφωνία, παρά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον.

Ο Χαλίλ Αλ Χάγια, διαπραγματευτής της Χαμάς, επανέλαβε χθες ότι το κίνημα δεν θα δεχθεί καμία συμφωνία χωρίς την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, απήχθησαν 251 άτομα. Από αυτούς, 97 παραμένουν στη Γάζα, εκ των οποίων 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Η Χαμάς σκότωσε 1.205 ανθρώπους κατά την επίθεση, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν άμαχοι, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.738 ανθρώπους στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, και έχουν προκαλέσει εκτοπισμό του πληθυσμού των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων. Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Χθες, το κεντρικό τμήμα της Γάζας έζησε μερικές ώρες ηρεμίας για να ξεκινήσει μια εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, μετά από 25 χρόνια.

Παράλληλα, το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη.

Χθες, 24 Παλαιστίνιοι, κυρίως μαχητές, σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη.

Η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ ανέφεραν ότι 14 μέλη τους σκοτώθηκαν.

Στη νότια Δυτική Όχθη, τρεις Ισραηλινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν χθες σε επίθεση, ενώ ο δράστης, Παλαιστίνιος, σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.



Ροη Ειδήσεων