Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΓια «σημαντική πρόοδο» και καλές πιθανότητες για συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χεσμπολάχ...

Για «σημαντική πρόοδο» και καλές πιθανότητες για συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χεσμπολάχ μιλούν οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με το Politico, «οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι για την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ».

Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές δυτικές και αραβικές χώρες ζητούν μια άμεση κατάπαυση του πυρός διάρκειας 21 ημερών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, λόγω της συνεχιζόμενης ισραηλινής επιθετικότητας κατά του Λιβάνου, η οποία έχει προκαλέσει πολλούς νεκρούς και τραυματίες αμάχους.

Σε μια κοινή δήλωση των ΗΠΑ, της ΕΕ και αρκετών χωρών επισημαίνεται ότι «η κατάσταση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ οδηγεί σε κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης». Η δήλωση υπογραμμίζει επίσης πως «είναι καιρός να συνάψουμε μια συμφωνία που θα δίνει τη δυνατότητα στους αμάχους και από τις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

Οι χώρες που υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία ανέφεραν πως είναι έτοιμες «να παράσχουν διπλωματική υποστήριξη για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα τερματίσει την κρίση μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ».

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος από την πλευρά του Λιβάνου», τονίζοντας ότι η πρόοδος αυτή είναι αξιοσημείωτη, δεδομένης της κατάστασης στη χώρα. Ένας δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Λίβανος και το Ισραήλ αναμένεται να αποφασίσουν «εντός ωρών» αν θα αποδεχτούν τη συμφωνία, προσθέτοντας ότι «είχαμε αυτή τη συζήτηση με τα μέρη και θεωρήσαμε πως αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή».



Ροη Ειδήσεων