Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΟικονομίαΗ Moody's αναβάθμισε σε "θετικές" τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Η Moody’s αναβάθμισε σε “θετικές” τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναθεώρησε προς τα πάνω τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, από σταθερές σε θετικές, ενώ επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Ba1.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Moody’s παραμένει ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που δεν έχει ακόμα απονείμει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές αντικατοπτρίζει την αυξημένη πιθανότητα διατηρήσιμης ενδυνάμωσης του τραπεζικού τομέα, γεγονός που μειώνει τους κινδύνους κρατικής ανάληψης χρέους. Επίσης, η πιθανή υπέρβαση των προσδοκιών όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας.

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης Ba1 αντικατοπτρίζει τις σημαντικές προόδους των τελευταίων ετών σε θέματα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης, παρόλο που παραμένουν προκλήσεις σε τομείς όπως η βελτίωση της δικαστικής αποδοτικότητας, η μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και το υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δήλωσε: «Η Moody’s προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας για τρεις κύριους λόγους…».

Πρόσθεσε ότι αυτή είναι η δεύτερη αναβάθμιση από διεθνή οίκο μετά από αυτή της DBRS την περασμένη εβδομάδα, και υπογράμμισε τη συμβολή των μεταρρυθμίσεων, όπως η ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ και οι συνδέσεις των POS με ταμειακές μηχανές, στη βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων.

Ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επεσήμανε: «Η ανακοίνωση του οίκου Moody’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή επιβεβαίωση της συστηματικής δουλειάς…», υπογραμμίζοντας τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.



Ροη Ειδήσεων