Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήMain RightΣφυροκόπημα του Ισραήλ στο Λίβανο - Για χτυπήματα κατά θέσεων της Χεσμπολάχ...

Σφυροκόπημα του Ισραήλ στο Λίβανο – Για χτυπήματα κατά θέσεων της Χεσμπολάχ μιλά ο IDF – Στόχος τους και ο Νασράλα

Καπνός αναδύεται από τα νότια προάστια της Βηρυτού, της πρωτεύουσας του Λιβάνου, μετά από πλήγμα στην περιοχή, όπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters. Ένας εκκωφαντικός ήχος από έκρηξη ακούστηκε σε όλη την πόλη, πρόσθεσε.

«Μπορώ να δω από το παράθυρό μου ότι κάποια σημεία εξακολουθούν να φλέγονται. Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζονταν σχεδόν μέχρι το ξημέρωμα», αναφέρει η ανταποκρίτρια του BBC, Nafiseh Kohnavard.
Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τα πλήγματα με σειρά επιθέσεων στις εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ, αυτή τη φορά στην κοιλάδα Μπέκαα βαθιά μέσα στο Λίβανο. Ισραηλινά μαχητικά έχουν «αποκλείσει» το αεροδρόμιο της Βηρυτού για να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό της Χεζμπολάχ με νέα όπλα, ενώ η επόμενη κίνηση αναμένεται να είναι ο αποκλεισμός από τη θάλασσα.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε βομβαρδισμούς στο βόρειο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Νωρίτερα, οι IDF (Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας) έπληξαν άλλους στόχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, συμπεριλαμβανομένων εργοστασίων παραγωγής πυρομαχικών, αποθηκών προηγμένων όπλων και ενός κέντρου διοίκησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.

«Οι IDF διεξάγουν στοχευμένες επιθέσεις σε όπλα της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, τα οποία ήταν αποθηκευμένα κάτω από κατοικημένα κτίρια», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 91 τραυματίστηκαν από την ισραηλινή επίθεση στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, όπου στόχος ήταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί.

Η Χεζμπολάχ αναφέρει πως αρκετοί από τους διοικητές της έχουν σκοτωθεί στο Λίβανο, ενώ οι ισραηλινές αρχές επιβεβαιώνουν ότι ο διοικητής της μονάδας πυραύλων της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Αλί Ισμαήλ, και ο αναπληρωτής του, Χοσεΐν Αχμέντ Ισμαήλ, σκοτώθηκαν από ισραηλινά αεροσκάφη.

Προηγουμένως, οι IDF είχαν καλέσει τους πολίτες να εκκενώσουν πολλά κτίρια στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Νταχιγιέ.

Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν ασταμάτητα το βράδυ της Παρασκευής, με στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί αν ο Νασράλα επιβίωσε ή όχι από την επίθεση. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην «Times of Israel» ότι «δεν θα μπορούσε να έχει επιβιώσει από το πλήγμα», καθώς πιστεύεται ότι βρισκόταν στο αρχηγείο της οργάνωσης, γεγονός που τους κάνει να θεωρούν τον θάνατό του βέβαιο.

Η «Jerusalem Post» δημοσίευσε παρόμοια αναφορά.

Αναφορές επίσης κάνουν λόγο για τον θάνατο της κόρης του Χασάν Νασράλα, Ζαϊνάμπ Νασράλα, κατά τη διάρκεια μιας ισραηλινής επιδρομής στα νότια προάστια της Βηρυτού την Παρασκευή.

Το κανάλι 12 του Ισραήλ μετέδωσε την είδηση για τον θάνατό της, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ούτε από τη Χεζμπολάχ ούτε από τις λιβανέζικες αρχές, όπως αναφέρει η «Jerusalem Post».

Η Ζαϊνάμπ ήταν γνωστή για την αφοσίωσή της στη Χεζμπολάχ και για τις θυσίες της οικογένειάς της, και είχε εκφραστεί δημοσίως για τον θάνατο του αδελφού της, Χαντί, που σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις το 1997.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχολίασε την ισραηλινή επίθεση, λέγοντας: «Οι εχθροί μας νόμιζαν ότι είμαστε σαν ιστός αράχνης, όπως έλεγε κάποιος από αυτούς», αναφερόμενος σε συχνές δηλώσεις του Νασράλα, ότι το Ισραήλ είναι ένα αδύναμο κράτος που θα καταρρεύσει.

«Για ποιον ιστό αράχνης μιλούν; Εμείς έχουμε ατσάλινες κλωστές θέλησης και δύναμης», συνέχισε ο Νετανιάχου, τονίζοντας ότι «αυτός είναι ένας αγώνας για την επιβίωσή μας».

Την Παρασκευή το απόγευμα, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια από τις σφοδρότερες αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άτομα και να τραυματιστούν άλλοι 91, σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Οι IDF δήλωσαν ότι επρόκειτο για ένα «πλήγμα ακριβείας» στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ. Ισραηλινά μέσα ανέφεραν πως στόχος της επίθεσης ήταν ο Χασάν Νασράλα, αλλά λιβανέζικες πηγές διαβεβαίωσαν ότι είναι σώος.



Ροη Ειδήσεων