Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕθνικάΣυνοδευόμενο από ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, ρυμουλκείται το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο "Sounion"

Συνοδευόμενο από ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, ρυμουλκείται το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο “Sounion”

Η ρυμούλκηση του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου «Sounion» ξεκίνησε από το ναυαγοσωστικό σκάφος «Aigaion Pelagos». Το δεξαμενόπλοιο βρισκόταν αγκυροβολημένο από τις 27 Αυγούστου, με εστίες φωτιάς, 72 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντάιντα, Υεμένη, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σήμερα το πρωί, το ελληνικό ναυαγοσωστικό κατέφθασε στο σημείο, συνοδευόμενο από στρατιωτικές δυνάμεις, όπως τρεις φρεγάτες, ελικόπτερα και ομάδα ειδικών δυνάμεων. Παρά τις δύσκολες συνθήκες με θερμοκρασίες μέχρι 400°C λόγω των εστιών πυρκαγιάς, η ειδική ομάδα του «Aigaion Pelagos» προσέδεσε το τάνκερ και ξεκίνησε η ρυμούλκησή του προς το βορρά. Στόχος είναι η απομάκρυνση του από την επικίνδυνη περιοχή που πλήττεται από επιθέσεις των Χούθι, προκειμένου να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις διάσωσης με ασφάλεια.

Το πυροσβεστικό ρυμουλκό «Πανορμίτης» συνοδεύει το «Sounion», έτοιμο να παρέμβει σε περίπτωση νέας φωτιάς. Το δεξαμενόπλοιο μεταφέρει 150.000 τόνους πετρελαίου, και η διάσωσή του είναι κρίσιμη για να αποφευχθεί μία περιβαλλοντική καταστροφή, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιχείρηση ASPIDES.

Ο ηγέτης του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου των Χούθι δήλωσε πως η αποχώρηση του «Sounion» επετράπη λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών, αν και η περιοχή παραμένει επικίνδυνη για πολλά πλοία, λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων.

Το «Sounion» δέχτηκε την πρώτη επίθεση στις 21 Αυγούστου από τους Χούθι, με το 25μελές πλήρωμα (23 Φιλιππινέζοι και 2 Ρώσοι) να απομακρύνεται με τη βοήθεια γαλλικού αντιτορπιλικού στο Τζιμπουτί την επόμενη μέρα. Ακολούθησαν κι άλλες επιθέσεις με μικρής ισχύος εκρηκτικά στο κατάστρωμα του δεξαμενόπλοιου.



Ροη Ειδήσεων