Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΔιέρρευσαν άκρως απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου που αποκαλύπτουν το σχέδιο του Ισραήλ...

Διέρρευσαν άκρως απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου που αποκαλύπτουν το σχέδιο του Ισραήλ για αντίποινα εναντίον του Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διερευνούν μια διαρροή άκρως απόρρητων πληροφοριών που αφορούν τα ισραηλινά σχέδια για αντίποινα κατά του Ιράν, σύμφωνα με τρεις πηγές που είναι ενήμερες για την υπόθεση. Ένας από αυτούς τους γνώστες επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα των εγγράφων.

Η διαρροή χαρακτηρίστηκε ως «βαθιά ανησυχητική», όπως δήλωσε στο CNN ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Τα έγγραφα, που φέρουν ημερομηνίες 15 και 16 Οκτωβρίου, εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο την Παρασκευή, αφού δημοσιεύθηκαν στο Telegram από έναν λογαριασμό με την ονομασία «Middle East Spectator».

Έχουν την ένδειξη άκρως απόρρητα και φέρουν σημάνσεις που δείχνουν ότι προορίζονται για αποκλειστική χρήση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στους «Five Eyes» – Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα έγγραφα αναφέρονται στις προετοιμασίες του Ισραήλ για ένα πιθανό χτύπημα κατά του Ιράν. Ένα από τα έγγραφα, που φέρεται να έχει συνταχθεί από την Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών, μιλά για τη μετακίνηση πυρομαχικών από το Ισραήλ.

Ένα άλλο έγγραφο, που αποδίδεται στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, περιγράφει ασκήσεις της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας που περιλαμβάνουν πυραύλους αέρος-επιφάνειας, οι οποίες θεωρούνται προετοιμασίες για ένα χτύπημα στο Ιράν.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η έρευνα επικεντρώνεται στο ποιος είχε πρόσβαση στο υποτιθέμενο έγγραφο του Πενταγώνου. Μια τέτοια διαρροή θα οδηγούσε αυτόματα σε έρευνα του FBI, σε συνεργασία με το Πεντάγωνο και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Το FBI αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «αυτά τα δύο έγγραφα είναι κακά, αλλά όχι φρικτά. Η ανησυχία είναι αν υπάρχουν περισσότερα».

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς τα έγγραφα διέρρευσαν, ούτε αν αυτό έγινε εσκεμμένα. Οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε αυξημένη επιφυλακή για ιρανικές εκστρατείες hacking – οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν δηλώσει τον Αύγουστο ότι το Ιράν είχε χακάρει έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Το Axios ήταν το πρώτο μέσο που αναφέρθηκε στα έγγραφα που διέρρευσαν.



Ροη Ειδήσεων