Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕυλογιά των αιγοπροβάτων: Απαγόρευση μετακίνησης και σφαγής σε όλη τη χώρα

Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Απαγόρευση μετακίνησης και σφαγής σε όλη τη χώρα

Για δέκα ημέρες απαγορεύεται η σφαγή και η μετακίνηση αιγοπροβάτων σε όλη τη χώρα, λόγω κρουσμάτων ευλογιάς των προβάτων που εντοπίστηκαν στη Μαγνησία και στην Κόρινθο.

Η απόφαση πάρθηκε σε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, του υφυπουργού Χρήστου Κέλλα, του Γενικού Γραμματέα Γιώργου Στρατάκου, Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών υπεύθυνων για τον πρωτογενή τομέα, καθώς και εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ, των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ, της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.

«Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα» δήλωσε ο κ. Τσιάρας.

Πρόσθεσε επίσης: «Από σήμερα, ανακοινώνουμε την πλήρη απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο. Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών».

Το ΥΠΑΑΤ αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά είναι κρίσιμα για προληπτικούς λόγους, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση και να εξαλειφθεί η νόσος, μετά τα κρούσματα σε Μαγνησία και Κορινθία.

Στις κτηνοτροφικές μονάδες των περιοχών όπου βρέθηκαν τα κρούσματα έχουν ενεργοποιηθεί τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα. Οι κτηνιατρικές ομάδες διεξάγουν ήδη ελέγχους στις ζώνες προστασίας των 3 χλμ και επιτήρησης των 10 χλμ.

Τονίζεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος, όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 104 εστίες της νόσου, με τις 81 στον Έβρο και τις υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων, έχουν ήδη θανατωθεί 17.500 πρόβατα.



Ροη Ειδήσεων