Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΗ Χεσμπολάχ αναλαμβάνει την αποκλειστική ευθύνη για την επίθεση στο σπίτι του...

Η Χεσμπολάχ αναλαμβάνει την αποκλειστική ευθύνη για την επίθεση στο σπίτι του Νετανιάχου

Μετά από κατηγορίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι το Ιράν εμπλέκεται στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που στόχευσε το σπίτι του στην Καισάρεια, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη, δηλώνοντας πως «δηλώνει την πλήρη, ολοκληρωμένη και αποκλειστική της ευθύνη για την επιχείρηση στην Καισάρεια με στόχο τον Νετανιάχου». Παράλληλα, η οργάνωση ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις όσο οι μάχες συνεχίζονται.

Ο εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τη σύλληψη ορισμένων πρακτόρων από τον ισραηλινό στρατό χωρίς να δώσει αριθμούς, τονίζοντας ότι το Ισραήλ «φέρει την ευθύνη» για τις ζωές τους. Όπως ανέφερε, “Σχετικά με το θέμα των αιχμαλώτων που κρατούνται σήμερα από τον εχθρό, λέω: Γνωρίζω ότι ο εχθρός δεν είναι προσηλωμένος στην ηθική του πολέμου και τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά φέρει την ευθύνη να διαφυλάξει τις ζωές των αιχμαλώτων”. Κάλεσε επίσης τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να διασφαλίσει την ασφάλεια των αιχμαλώτων.

Οι Times of Israel ανέφεραν ότι το Ισραήλ δήλωσε πως τα αντίποινα για το πυραυλικό μπαράζ της 1ης Οκτωβρίου ίσως ενταθούν λόγω της επίθεσης με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του εκπροσώπου της Χεζμπολάχ, Μοχάμαντ Αφίφ, πολλοί δημοσιογράφοι αποχώρησαν απότομα λόγω εντολής εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό, ακολουθούμενη από ισραηλινό βομβαρδισμό στη νότια Βηρυτό, περιοχή όπου διεξαγόταν η συνέντευξη. Το Λιβανέζικο Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε επίσης επιθέσεις σε γειτονικές περιοχές.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μέσα σε 24 ώρες χτύπησε 300 στόχους συνδεδεμένους με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, με στόχο το οικονομικό της σύστημα. Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι εργάζονται για τον τερματισμό του πολέμου «το γρηγορότερο».

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ξεκίνησε νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσει τις διαπραγματεύσεις και να περιορίσει την περιφερειακή κλιμάκωση, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση δεσμεύθηκε να απαντήσει στην επίθεση της 1ης Οκτωβρίου από το Ιράν.

Επιπλέον, το Ισραήλ έπληξε υπόγειο καταφύγιο της Χεζμπολάχ που περιείχε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια», ενώ πηγή από το λιβανικό αεροδρόμιο δήλωσε ότι η εθνική αεροπορική εταιρεία μετατόπισε τις προσγειώσεις λόγω ισραηλινών επιδρομών κοντά στην περιοχή.

Τέλος, το Ισραήλ στόχευσε τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό Αλ Καρντ αλ Χάσαν, ο οποίος αποτελεί βασικό οικονομικό θεσμό της Χεζμπολάχ, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε πολιτικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.



Ροη Ειδήσεων