Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΙσραήλ: Νεκρός ο ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ σε αεροπορική επιδρομή στη Δυτική...

Ισραήλ: Νεκρός ο ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ σε αεροπορική επιδρομή στη Δυτική Όχθη – Νέα πλήγματα στη Βηρυτό μετά από αιματηρό βομβαρδισμό

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξόντωσε τον ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς, στην κεντρική Δυτική Όχθη, μέσω αεροπορικής επιδρομής την Πέμπτη (11/10).

Ο Μοχάμεντ Αμπντουλάχ, που ανέλαβε ηγετική θέση στην ομάδα, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, μετά τον θάνατο του προκατόχου του Μοχάμαντ Τζαμπέρ τον Αύγουστο, σκοτώθηκε σύμφωνα με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF). Στην επίθεση σκοτώθηκε και ένας δεύτερος τρομοκράτης, χωρίς να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του.

Σύμφωνα με τον στρατό, ο Αμπντουλάχ ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων της ομάδας και για «πολλές επιθέσεις». Κατηγορείται επίσης ότι χρησιμοποίησε εκρηκτικά εναντίον ισραηλινών δυνάμεων.

ΗΠΑ: Καλούν το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους μετά τα θανάσιμα χτυπήματα στη Βηρυτό

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να λάβει «όλα τα εφικτά μέτρα» για την προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών του επιχειρήσεων, μετά από τα αιματηρά πλήγματα που έπληξαν τη Βηρυτό την Πέμπτη.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στη Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, «το πώς το κάνει αυτό έχει σημασία», ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας των αμάχων, ιδιαίτερα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Βηρυτού.

Επιθέσεις στη Βηρυτό με τουλάχιστον 22 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες – Στόχος στέλεχος της Χεζμπολάχ, που «επέζησε»

Μια ολόκληρη πολυκατοικία κατέρρευσε μετά από ισραηλινό πλήγμα στο κέντρο της Βηρυτού το βράδυ της Πέμπτης (10/10), σύμφωνα με λιβανέζικη πηγή ασφαλείας, ενώ το Ισραήλ φέρεται να είχε στο στόχαστρο ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπως αναφέρει το CNN.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 100 τραυματίστηκαν. Το Ισραήλ, ωστόσο, δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τα χτυπήματα ούτε έχει ανακοινώσει τους στόχους.

Υπήρξαν δύο χτυπήματα: το πρώτο έπληξε μία πολυκατοικία κοντά στη Γαλλική Πρεσβεία, ενώ το δεύτερο, που ήταν πιο ισχυρό, κατέστρεψε ολοσχερώς τετραώροφη πολυκατοικία κοντά στην πλατεία των Μαρτύρων. Και οι δύο περιοχές είναι πυκνοκατοικημένες, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews, Αλεξία Καλαϊτζή.

Στόχος φέρεται να ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, όπως αναφέρει πηγή της οργάνωσης και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ο Wafiq Safa, επικεφαλής της μονάδας Συνδέσμου της Χεζμπολάχ, επέζησε της επίθεσης, σύμφωνα με δηλώσεις της οργάνωσης στο CNN.



Ροη Ειδήσεων