Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΜέση Ανατολή: Κέντρο διοίκησης της Χαμάς λέει ότι έπληξε το Ισραήλ -...

Μέση Ανατολή: Κέντρο διοίκησης της Χαμάς λέει ότι έπληξε το Ισραήλ – Σφοδροί βομβαρδισμοί της Βηρυτού

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει τεταμένη, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) να πραγματοποιούν νέα νυχτερινά πλήγματα σε συνοικίες στα νότια προάστια της Βηρυτού, ενώ δηλώνουν ότι κατέστρεψαν και ένα κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA), πριν το τελευταίο χτύπημα, δόθηκε στους κατοίκους της περιοχής εντολή εκκένωσης, καθώς ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι εκεί υπήρχαν εγκαταστάσεις συνδεδεμένες με τη Χεζμπολάχ.

Μετά από έναν χρόνο συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ ενέτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στον Λίβανο, εκτοξεύοντας αεροπορικές επιθέσεις από τις 23 Σεπτεμβρίου ενάντια σε περιοχές της Χεζμπολάχ στα νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας, καθώς και στα νότια προάστια της Βηρυτού. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 1.615 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον Λίβανο, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ο πόλεμος έχει αναγκάσει περίπου 1,3 εκατομμύρια Λιβανέζους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με 800.000 να καταφεύγουν εντός της χώρας και τους υπόλοιπους να περνούν τα σύνορα στη Συρία.

Οι IDF ανέφεραν ότι το Σάββατο προς Κυριακή βομβάρδισαν ένα κέντρο διοίκησης της Χαμάς που βρισκόταν σε κτίριο πρώην σχολείου στο βόρειο τμήμα της Γάζας, το οποίο χρησιμοποιούνταν για τον «σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ». Αυτή η πληροφορία αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), αν και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) αναφέρει πως δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση της αναφοράς.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι έλαβε μέτρα για την προστασία αμάχων πριν το «πλήγμα ακριβείας» και δεν έδωσε στοιχεία για τυχόν θύματα. Ο ισραηλινός στρατός καταγγέλλει τη «συστηματική κατάχρηση μη στρατιωτικών υποδομών από τη Χαμάς» ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί επιχειρήσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άμαχοι. Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, που άφησε πίσω της περίπου 1.200 νεκρούς και 250 ομήρους στο Ισραήλ. Από την πλευρά της, η στρατιωτική δράση του Ισραήλ κατά της Χαμάς έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 42.000 ανθρώπους στη Γάζα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της περιοχής.



Ροη Ειδήσεων