Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΜέση Ανατολή: Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινότητα - Χτύπησε και...

Μέση Ανατολή: Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινότητα – Χτύπησε και με υπερηχητικούς πυραύλους το Ιράν

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισημαίνοντας ότι η χθεσινή πυραυλική επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ απέτυχε και προανήγγειλε αντίποινα.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε πως οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν 200 πυραύλους κατά του Ισραήλ το προηγούμενο βράδυ, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων για πρώτη φορά. Οι Φρουροί της Επανάστασης δήλωσαν ότι «το 90%» των πυραύλων πέτυχε τους στόχους τους.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 πυραύλους κατά της χώρας, σημειώνοντας πως οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν.

Τον Ιούνιο του 2023, το Ιράν παρουσίασε τον υπερηχητικό πύραυλο Φάταχ, ικανό να αναπτύσσει ταχύτητα δεκαπενταπλάσια του ήχου, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει την αποτρεπτική του ικανότητα.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν, καθώς κινούνται σε χαμηλό υψόμετρο και έχουν ευέλικτη τροχιά.

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει», είπε ξανά ο Νετανιάχου κατά την έναρξη συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας ότι το καθεστώς στο Ιράν υποτιμά την αποφασιστικότητα του Ισραήλ.

Ανταποκρινόμενος, ο Ιρανός στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί προειδοποίησε ότι αν το Ισραήλ αντιδράσει, το Ιράν θα καταστρέψει όλες τις υποδομές του.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν την αντίδραση από κοινού με το Ισραήλ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν πλήρως» το Ισραήλ και ότι η ιρανική επίθεση ήταν «αναποτελεσματική». Η Ουάσιγκτον διευκρίνισε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την επίθεση εκ των προτέρων, αλλά είχε «ενδείξεις» ότι αυτή θα συνέβαινε.



Ροη Ειδήσεων