Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΠολιτικήΜητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού και δεν πρέπει να αποκτήσει

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού και δεν πρέπει να αποκτήσει

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση με τον Διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή» Αλέξη Παπαχελά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Reimagine Tourism in Greece», τόνισε ότι «Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα υπερτουρισμού αντιμετωπίζει ζητήματα μεγάλης συγκέντρωσης τουριστών σε συγκεκριμένες περιοχές συγκεκριμένες εποχές του χρόνου». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και είναι σημαντικό να μη δημιουργηθούν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της σωστής διαχείρισης των τουριστικών ροών, αποφεύγοντας την εμφάνιση προβλημάτων στο μέλλον. Με καλύτερες υποδομές, η χώρα θα μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερους τουρίστες.

Ο Μητσοτάκης έθεσε το ερώτημα αν προτιμάμε περισσότερους επισκέπτες ή λιγότερους, που θα ξοδεύουν περισσότερα χρήματα. Όπως εξήγησε, «Στόχος είναι τα έσοδα», υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να αυξηθούν τα έσοδα από τον τουρισμό, αλλά και η συμβολή του στην ανάπτυξη της χώρας. Σημαντική είναι επίσης η αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης των επισκεπτών, χωρίς όμως να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας λόγω υψηλών τιμών.

Σχετικά με τις κατασκευές σε δημοφιλή νησιά, ανέφερε ότι έχουν απαγορευτεί νέες οικοδομικές άδειες στη Μύκονο και τη Σαντορίνη μέχρι να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της ανάπτυξης και να ολοκληρωθούν τα τοπικά χωρικά σχέδια. Αναγνώρισε ότι τα δύο αυτά νησιά είναι πολύτιμα για τον τουρισμό, όμως οι πιέσεις που δέχονται μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τον συνωστισμό που παρατηρείται, ειδικά όταν «ένας επισκέπτης πηγαίνει στην Σαντορίνη και πληρώνει 1.000 ευρώ το δωμάτιο» ενώ άλλοι επισκέπτες παραμένουν για λίγες ώρες, δημιουργώντας συνωστισμό. Πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής υψηλότερου εισιτηρίου για τις κρουαζιέρες και περιορισμού της πρόσβασης των κρουαζιερόπλοιων, ώστε να βελτιωθεί η εμπειρία των επισκεπτών και να ενισχυθούν τα έσοδα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για «νέο λιμάνι στη Σαντορίνη», χαρακτηρίζοντάς το ως έργο εθνικής σημασίας που πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατευθύνει τις κρουαζιέρες και προς άλλους προορισμούς, ενώ παράλληλα να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο.



Ροη Ειδήσεων