Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΣτο Κατάρ για διαπραγματεύσεις ισραηλινή αντιπροσωπεία - Έτοιμη για κατάπαυση του πυρός...

Στο Κατάρ για διαπραγματεύσεις ισραηλινή αντιπροσωπεία – Έτοιμη για κατάπαυση του πυρός η Χαμάς

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Πέμπτη την αποστολή αντιπροσωπείας στο Κατάρ για να προωθήσει έμμεσες διαπραγματεύσεις, με στόχο μια συμφωνία στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων που παραμένουν ζωντανοί. Η Χαμάς δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, δεδομένου του τεράστιου αντίκτυπου που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στον παλαιστινιακό θύλακα για πάνω από έναν χρόνο.

Οι τελευταίες προσπάθειες για συμφωνία, μέσω μεσολαβητών από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, έγιναν τον Αύγουστο αλλά δεν καρποφόρησαν. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, με βομβαρδισμούς στη Βηρυτό και τη Χασμπάγια, όπου τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σύμφωνα με λιβανικές πηγές.

Οι νέες συνομιλίες ανακοινώθηκαν λίγες μέρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, που σκοτώθηκε σε σύγκρουση με τον ισραηλινό στρατό. Το Ισραήλ δέχεται πιέσεις να τερματίσει τις συγκρούσεις τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο, όπου έχει εμπλακεί σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του, κυρίως στον βορρά, με τουλάχιστον 770 θανάτους Παλαιστινίων σε 19 ημέρες. Η Χαμάς δηλώνει «διατεθειμένη να συμφωνήσει στη διακοπή των εχθροπραξιών», αξιώνοντας ωστόσο την «δέσμευση του Ισραήλ στην κατάπαυση του πυρός», την «αποχώρηση των στρατευμάτων» και μια «σοβαρή συμφωνία για την ανταλλαγή» ομήρων, που κρατούνται από την 7η Οκτωβρίου 2023.

Στο Κάιρο, μια αντιπροσωπεία της Χαμάς συναντήθηκε με Αιγύπτιους αξιωματούχους για να συζητήσουν προτάσεις για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή αιχμαλώτων. Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα στείλει τον επικεφαλής της Μοσάντ στο Κατάρ για συζητήσεις με αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της CIA, Μπιλ Μπερνς.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, όπου το υπουργείο Υγείας αναφέρει 12 θανάτους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Οι απώλειες στον Λίβανο ανέρχονται σε τουλάχιστον 1.580 άτομα από την 23η Σεπτεμβρίου, ενώ περίπου 800.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Χεζμπολάχ διατηρεί επιθέσεις με ρουκέτες και drones στον βορρά του Ισραήλ από την έναρξη των συγκρούσεων τον Οκτώβριο, ενώ οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ συνεχίζονται για να εξασφαλίσουν την επιστροφή περίπου 60.000 πολιτών στα σπίτια τους στα βόρεια της χώρας.



Ροη Ειδήσεων