Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΣυμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Εκφράζει «την έντονη ανησυχία» του για τους κυανόκρανους μετά...

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Εκφράζει «την έντονη ανησυχία» του για τους κυανόκρανους μετά τις ισραηλινές επιθέσεις

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζει την ανάγκη για διπλωματικές προσπάθειες που θα βάλουν τέλος στη μακροχρόνια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ενώ ταυτόχρονα καλεί όλες τις πλευρές στον Λίβανο να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτή είναι η πρώτη δήλωση του Συμβουλίου μετά τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων, γνωστών ως UNIFIL, οι οποίες προκάλεσαν διεθνή καταδίκη. Το Συμβούλιο εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για το γεγονός ότι το Ισραήλ πυροβόλησε και τραυμάτισε προσωπικό των ειρηνευτικών δυνάμεων στο νότιο Λίβανο, και επανέλαβε την υποστήριξή του προς τον ρόλο τους στη διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή.

Ο επικεφαλής των ειρηνευτικών δυνάμεων, Ζαν-Πιερ Λακρουά, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες επιβεβαίωσε πως οι «κυανόκρανοι» θα παραμείνουν στις θέσεις τους, παρά τις ισραηλινές προειδοποιήσεις να αποσυρθούν 5 χιλιόμετρα βορειότερα κατά τη διάρκεια της ισραηλινής χερσαίας εισβολής στον Λίβανο.

Το Ισραήλ συνεχίζει να κλιμακώνει την επιχείρησή του κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, πέρα από τη γραμμή οριοθέτησης του ΟΗΕ μεταξύ των δύο χωρών. Η σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησε όταν η Χεζμπολάχ, υποστηριζόμενη από το Ιράν, άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες πριν από έναν χρόνο, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς στη Γάζα. Ο πόλεμος ξέσπασε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία εκδόθηκε μετά από έκτακτες κλειστές διαβουλεύσεις για την κατάσταση στον Λίβανο, δεν αναφέρει συγκεκριμένα το Ισραήλ, τον Λίβανο ή τη Χεζμπολάχ. Διαβάστηκε από την Ελβετίδα πρέσβειρα Pascale Baeriswyl, πρόεδρο του Συμβουλίου, και καλεί όλα τα μέρη «να σεβαστούν την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού της UNIFIL και των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ».



Ροη Ειδήσεων