Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΚόσμοςΞεκίνησε η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους

Ξεκίνησε η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους

Το Ιράν προχώρησε τελικά σε επίθεση κατά του Ισραήλ, εκτοξεύοντας βαλλιστικούς πυραύλους ως απάντηση στην εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, η οποία στοχεύει στην εξάλειψη της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Σειρήνες ηχούν στο νότιο Ισραήλ και την Ιερουσαλήμ, ενώ οι στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Νωρίτερα, η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένοπλοι εξαπέλυσαν πυρά στο Τελ Αβίβ, κοντά στα σύνορα με τη Γιάφα, την Τρίτη, προκαλώντας πολλά θύματα.

Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν ένοπλους να κατεβαίνουν σε σταθμό ηλεκτρικού σιδηρόδρομου και να πυροβολούν, ενώ ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων MDA δήλωσε ότι έχει δεχθεί κλήσεις για τραυματίες από πυροβολισμούς.

Οι γιατροί και οι διασώστες παρείχαν επιτόπια φροντίδα σε έναν αριθμό τραυματιών, με ορισμένους εξ αυτών να βρίσκονται σε λιπόθυμη κατάσταση.

Τέσσερις από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τη Jerusalem Post.
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στον Λίβανο

Οι IDF δήλωσαν ότι έχουν ήδη πραγματοποιήσει πάνω από 70 μικρής κλίμακας επιδρομές, καταστρέφοντας πολλές θέσεις, σήραγγες της Χεζμπολάχ και χιλιάδες όπλα που η οργάνωση σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για να εισβάλει στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους IDF, τα στρατεύματα έφτασαν τους τελευταίους μήνες σε περίπου 1.000 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, ορισμένες αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων σηράγγων και αποθηκών όπλων.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι αυτές οι επιχειρήσεις είχαν στόχο τη διάλυση των στρατιωτικών ικανοτήτων των Δυνάμεων Ραντβάν της Χεζμπολάχ και την αποτροπή τους από το να πραγματοποιήσουν το «σχέδιο για νέα 7η Οκτωβρίου».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των IDF, περίπου 2.400 μαχητές της Ραντβάν και 500 Παλαιστίνιοι της Ισλαμικής Τζιχάντ —εκπαιδευμένοι από τη Ραντβάν— περίμεναν σε χωριά στο νότιο Λίβανο να επιτεθούν στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η Βόρεια Διοίκηση των IDF ανέμενε εισβολή από τον Λίβανο και ενίσχυσε την άμυνά της. Τις επόμενες εβδομάδες, διεξήχθησαν πολλαπλά αεροπορικά πλήγματα κατά στελεχών της Χεζμπολάχ και τοποθεσιών στα σύνορα, αναγκάζοντας χιλιάδες μαχητές της Ραντβάν να υποχωρήσουν αρκετά χιλιόμετρα πίσω.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ισραηλινοί στρατιώτες εντόπισαν και κατέστρεψαν υπόγειες διαδρομές κοντά στα σύνορα, αποκάλυψαν πολλές αποθήκες όπλων και άλλα σημεία. Κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, τα στρατεύματα συνέλεξαν σημαντικές πληροφορίες και κατέστρεψαν συστηματικά τα όπλα και τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων υπόγειων εγκαταστάσεων και προηγμένων όπλων ιρανικής προέλευσης.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι «συνεχίζει τις επιχειρήσεις για να μειώσει τις δυνατότητες και τις υποδομές της Χεζμπολάχ και να την απομακρύνει από την περιοχή των συνόρων, ώστε οι κάτοικοι του βορρά να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους».



Ροη Ειδήσεων