Κυριακή 28 Απριλίου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΝησιά του Σολομώντα: Αρνούνται να υποδεχθούν πλοία του US Navy – Ανησυχίες...

Νησιά του Σολομώντα: Αρνούνται να υποδεχθούν πλοία του US Navy – Ανησυχίες για τη σύσφιξη των σχέσεων με την Κίνα

Τα Νησιά του Σολομώντα δεν θα επιτρέψουν σε πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού να εισέλθουν σε λιμάνια της νησιωτικής χώρας του Ειρηνικού, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπέρα της Αυστραλίας.

Οι σχέσεις μεταξύ της Χονιάρα (πρωτεύουσας στα Νησιά του Σολομώντα) και της Ουάσιγκτον ήταν τεταμένες από τότε που η χώρα κατέληξε σε σύμφωνο ασφαλείας με την Κίνα στις αρχές του έτους.

«Στις 29 Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν επίσημη ειδοποίηση από την κυβέρνηση των Νήσων Σολομώντα σχετικά με ένα μορατόριουμ σε όλες τις ναυτικές επισκέψεις, εν αναμονή ενημερώσεων στα σχετικά πρωτόκολλα», ανέφερε η πρεσβεία, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Ο φόβος για την επέκταση της επιρροής της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού οδήγησε τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία να προτρέψουν τον πρωθυπουργό των Νησιών του Σολομώντα, Massaneh Sogavare, να μην υπογράψει το σύμφωνο.

Το προσχέδιο της συμφωνίας, που διέρρευσε τον Μάρτιο, περιλάμβανε όρους μεταξύ των οποίων και η πιθανότητα να στείλει η Κίνα ένοπλες δυνάμεις στα νησιά για να προστατεύσει τις επενδύσεις της, καθώς και να ελλιμενίσει τα πολεμικά της πλοία.

Prime Minister Massaneh Sogavare has denied the reports of a moratorium, a spokesperson told Reuters, saying that Sogavare was set to clarify later on Tuesday.

Ο Πρωθυπουργός Massaneh Sogavare πάντως διέψευσε τις αναφορές για μορατόριουμ, είπε ένας εκπρόσωπος στο Reuters, σημειώνοντας ότι θα προβεί σε διευκρινίσεις αργότερα την Τρίτη.

Κινεζική συμφωνία ασφαλείας

Η εγγύτητα των Νήσων του Σολομώντα με το έδαφος των ΗΠΑ στο νησί Γκουάμ του Ειρηνικού έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία.

«Η ευρεία φύση της συμφωνίας ασφαλείας αφήνει ανοιχτή την πόρτα για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας] στις Νήσους του Σολομώντα», δήλωσε τον Απρίλιο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Η υπογραφή του συμφώνου «θα μπορούσε να αυξήσει την αποσταθεροποίηση εντός των Νήσων Σολομώντα και θα αποτελέσει ένα ανησυχητικό προηγούμενο για την ευρύτερη περιοχή των νησιών του Ειρηνικού», πρόσθεσε.

Ένα σκάφος της αμερικανικής ακτοφυλακής που περιπολούσε για παράνομη αλιεία στην περιοχή δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει μια συνηθισμένη επίσκεψη στο λιμάνι της Χονιάρα την περασμένη εβδομάδα, λόγω άρνησης από το νησιωτικό έθνος να ανταποκριθεί στο αίτημα για ανεφοδιασμό και προμήθειες.

Σε ένα άλλο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το Mercy, επιτράπηκε, ωστόσο, να εισέλθει στο λιμάνι τη Δευτέρα, καθώς είχε φτάσει πριν από το μορατόριουμ.

Το έθνος των νησιών του Ειρηνικού, με τον πληθυσμό των 700.000 κατοίκων, επλήγη από βίαιες ταραχές τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν αρκετοί άνθρωποι. Ο Sogavare κατηγόρησε για την αναταραχή μη κατονομαζόμενες «ξένες χώρες» που υποτίθεται ότι εξοργίστηκαν από τη διακοπή των σχέσεων των Νήσων του Σολομώντα με την Ταϊβάν το 2019.

onalert.gr



Ροη Ειδήσεων