Σάββατο 4 Μαΐου 2024


ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠαιδείαΝέοι κανόνες στις φοιτητικές εστίες – Αυστηρή φύλαξη και αλλαγές στο καθεστώς...

Νέοι κανόνες στις φοιτητικές εστίες – Αυστηρή φύλαξη και αλλαγές στο καθεστώς φιλοξενίας

Νέοι κανόνες μπαίνουν στη διαχείριση των φοιτητικών εστιών της χώρας, μετά την εξάρθρωση των συμμοριών σκληρών κακοποιών που είχαν ως ορμητήριό τους τις εστίες της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν σε όσες φοιτητικές εστίες ανακαινιστούν αλλά και σε όσες αναμένεται να δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο οι νέοι κανόνες να ενσωματωθούν σε νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία όλων των φοιτητικών εστιών. Στο νέο καθεστώς θα δοθεί προτεραιότητα στη αυστηρή φύλαξη όλων των χώρων των εστιών, ενώ θα ελέγχονται διεξοδικά τα κριτήρια εισαγωγής των δικαιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης θα αλλάξει και το καθεστώς παραμονής των φοιτητών μέσα στα δωμάτια των εστιών, με ανώτατο όριο φιλοξενίας κοντά χρονικά στα έτη σπουδών.

Πέρα από τις φοιτητικές εστίες του ΕΜΠ, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες εστίες της χώρας, με σημαντικότερα από αυτά την ανύπαρκτη φύλαξη και τις απαράδεκτες υποδομές τους.

Στην τελική ευθεία για τη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τα πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας. Επιπλέον οι πρυτάνεις του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σχεδιάζουν να «κλείσουν» ως το τέλος του χρόνου τις φοιτητικές εστίες των ιδρυμάτων τους.

Στο ΕΜΠ θα γίνει πλήρης ανακαίνιση των εστιών και θα υπάρχει όριο διαμονής και αυστηρός έλεγχος των δικαιολογητικών των δικαιούχων ενώ η φύλαξη θα είναι στην αρμοδιότητα των ιδιωτών που θα συμπράττουν με το Δημόσιο για τη δημιουργία της νέας ανακαινισμένης εστίας.

Στο ΑΠΘ από την άλλη υπάρχουν σχέδια για ανέγερση δύο νέων φοιτητικών εστιών, αλλά και αναβάθμιση και ανακαίνιση των υποδομών εκείνων που ήδη έχει σε σημεία της πόλης. Όσο για τις νέες φοιτητικές εστίες που θα ανεγερθούν στα άλλα τέσσερα ιδρύματα, αυτές θα λειτουργήσουν σε περίπου τέσσερα χρόνια, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο.

Μιλώντας στο ΟΡΕΝ για τη συμμορία που δρούσε στις φοιτητικές εστίες στου Ζωγράφου, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έκανε λόγο για «έκνομες ενέργειες, σοβαρότατες» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν έκλεισε τα μάτια, είπε αυτό θα τα λύσει και έτσι ο χώρος δόθηκε στην πανεπιστημιακή κοινότητα». Προανήγγειλε επίσης ένα σχέδιο για την πλήρη ανακαίνιση των εστιών: «Θα είναι πάρα πολύ ωραία δωμάτια με το μπάνιο τους και ούτω κάθε εξής» επισήμανε η κ. Κεραμέως και τόνισε ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε κάτι, αυτό παρέμεινε ένα ορμητήριο εγκληματιών, επί Νέας Δημοκρατίας όπως και άλλες καταλήψεις και αντίστοιχες καταστάσεις, έχει μπει ένα τέλος. Με αυτή την κυβέρνηση ο νόμος εφαρμόζεται για το άσυλο που λέει πως ό,τι ισχύει στον δημόσιο χώρο ισχύει και στο Πανεπιστήμιο, και έτσι έγιναν δεκάδες επεμβάσεις σε καταλήψεις και άλλους χώρους».

Πηγή:athina984.gr



Ροη Ειδήσεων