Πέμπτη 9 Μαΐου 2024


ΑρχικήΕιδήσειςΕπικαιρότηταΝέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία

Νέο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Θεσσαλία. Που ήρθαν, μετά τα πύρινα μέτωπα του Ιουλίου και του Αυγούστου, να… τραβήξουν ακόμα πιο εμφατικά το… χαλί κάτω από το παρόν οικοδόμημα της Πολιτικής Προστασίας, αναδεικνύοντας νέες πτυχές κενών και ελλείψεων στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Παρά τα σημαντικά βήματα που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία τετραετία, η σφοδρότητα των επιπτώσεων, είτε αυτές σχετίζονται με τις πυρκαγιές είτε με τα καιρικά φαινόμενα, βροντοφωνάζει για την ανάγκη αλλαγής του πλάνου, αφού πρώτα εντοπιστούν αδυναμίες και διαχειριστικά λάθη. “Ο απολογισμός θα γίνει”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται τις ώρες πριν και μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στον Θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος βρίσκεται στη δίνη της… βιβλικής επόμενης ημέρας της κακοκαιρίας με την ονομασία “Daniel”. Το κλίμα εντός του κυβερνητικού επιτελείου είναι αναμενόμενα βαρύ.

Στο… αποτύπωμα των πύρινων μετώπων του καλοκαιριού, στο… αποτύπωμα της οικολογικής μαύρης τρύπας που άνοιξαν (κατά κύριο λόγο) σε Ρόδο και Έβρο οι πυρκαγιές, προστίθεται πλέον ακόμα μία κρίση. “Πρέπει να καταγράψουμε τα δεδομένα που… χτύπησαν εφέτος τη χώρα. Πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα, η οποία δεν επιβάλλει μόνο συνολικές συζητήσεις, αλλά και αναπροσαρμογές στη στρατηγική”. Αυτό τονίζουν στο “Κ” στελέχη της κυβέρνησης. Και οι αλλαγές, όπως έχει αφήσει να φανεί ξεκάθαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκονται προ των πυλών. Και θα προτάσσουν ένα μοντέλο το οποίο θα βρίσκει ευθεία αναφορά στον εκσυγχρονισμό του κράτους, αλλά και στη δημιουργία μιας μηχανής πιο αποτελεσματικής και ισχυρής απέναντι σε ακραία φαινόμενα.

Οι πρώτες κινήσεις

Εν αναμονή της νέας ημερομηνίας μετάβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (οι σχετικές ανακοινώσεις είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα των επόμενων ωρών), το κυβερνητικό βάρος, σε πρώτη φάση, πέφτει στη διαχείριση της κρίσης στη θεσσαλική γη. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε χθες στις πληγείσες περιοχές, συμμετείχε σε συσκέψεις με παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και επισκέφθηκε το συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί, προκειμένου να… τρέξουν ο κεντρικός σχεδιασμός του κράτους και ο καλύτερος συντονισμός δράσεων σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα.

“Θα ξεκινήσει το δύσκολο και μακρόχρονο έργο της αποκατάστασης… Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Η ελληνική οικονομία είναι πια αρκετά ισχυρή για να μπορεί να αντέξει μια τέτοια καταστροφή. Θα κινητοποιήσω και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη, για να καλύψουμε πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες σε αποζημιώσεις των νοικοκυριών”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στη διευρυμένη σύσκεψη με τους δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν.

Όπως είναι αναμενόμενο, όλο το βάρος της κυβέρνησης πέφτει το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλία. Ο πρωθυπουργός αξιολογεί τα πάντα. Γιατί μπορεί η κακοκαιρία “Daniel” να ήταν ιστορικής έκτασης, ωστόσο, την ίδια στιγμή, ανέδειξε και διαχειριστικές παραλείψεις. Αυτό που αναζητείται, σε κάθε περίπτωση, είναι η κυβερνητική επαναφορά σε ένα περιβάλλον πολιτικής πρωτοβουλίας, μετά τις μικρές ή μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων μηνών. Και, κάπου εδώ, στην… εξίσωση μπαίνει η νέα εικόνα της Πολιτικής Προστασίας.

Το πλάνο

Με βάση τα δεδομένα που έρχονται στο προσκήνιο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία, τρία χρόνια μετά το… χτύπημα του Ιανού, αναμένεται ότι θα αναπροσαρμόσει τον τόνο των δημόσιων παρεμβάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη το προσεχές διάστημα. Η απόλυτη ανάγκη αναθεώρησης των μέτρων που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία και την πρόληψη των φυσικών καταστροφών μετατρέπεται σε πεδίο όπου θα δοκιμαστεί η πρωθυπουργική δέσμευση για εκσυγχρονισμό. Για τη δημιουργία ενός κράτους το οποίο θα απαντά στις προκλήσεις της εποχής, που γίνονται όλο και πιο ακραίες, είτε μιλάμε για φωτιές είτε μιλάμε για πλημμύρες.

“Μια πολιτική Προστασία η οποία θα ανταποκρίνεται στις ακραίες εκφάνσεις της κλιματικής κρίσης”. Αυτός είναι ο κεντρικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου και των συναρμόδιων υπουργείων, με το πλάνο να περιλαμβάνει:

– Την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

– Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών, με σκοπό την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών.

– Την αναβάθμιση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.

– Το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ” για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 1,97 δισ. ευρώ.

– Την ενίσχυση του στόλου αεροπυρόσβεσης (αμφίβια αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης ελαφρού τύπου, περαιτέρω προμήθεια αεροσκαφών τύπου Canadair).

– Την προμήθεια 1.800 πυροσβεστικών οχημάτων, αξίας 262 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

– Την ενίσχυση υποδομής της Υπηρεσίας 112 της Πολιτικής Προστασίας.

– Την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112, με στόχο την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της και την πρόληψη πιθανών σοβαρών βλαβών.

– Την αναβάθμιση του Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών για την έγκαιρη προειδοποίηση φυσικών καταστροφών, σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

– Την επίσπευση υλοποίησης αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων.

Τον δικό τους πιο ενεργό ρόλο θα κληθούν να αναλάβουν και οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα κονδύλια που λαμβάνουν οι δήμοι για δράσεις στο πλαίσιο της πυροπροστασίας θα βρίσκονται συνεχώς στο… μικροσκόπιο. Αυτό που θα ελέγχεται είναι κατά πόσο συγκεκριμένες δράσεις υλοποιούνται και εάν υλοποιούνται στον σωστό χρόνο. “Οι έλεγχοι του κεντρικού κράτους θα ενταθούν και θα συνδεθούν ευθέως με τη διάθεση πόρων, ανάλογα με τις επιδόσεις κάθε δήμου και στον τομέα των δράσεων πρόληψης κατά των δασικών πυρκαγιών”, έχει σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να αποκλείεται πλέον η… βεντάλια (πέρα από την πρόληψη για τις πυρκαγιές) να ανοίξει… αγκαλιάζοντας και τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Μέσα σε αυτό το σκηνικό της καταστροφής, εντοπισμένο, κατά κύριο λόγο, στη Θεσσαλία, αίσθηση προκάλεσε μια αποστροφή του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, με τα οποία επικοινώνησε το “Κ”, επισημαίνουν ότι δεν τίθεται τέτοια περίπτωση, χωρίς, πάντως, να μπορεί ουδείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο και έτεροι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλία να θέσουν ανάλογο ζήτημα προϊόντος του χρόνου.

Σε τέμπο παράλληλο, μια αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου άνοιξε έναν πρώτο κύκλο συζήτησης σχετικά με το σενάριο ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος. Το “όλοι αξιολογούνται διαρκώς”, που απάντησε, μεταξύ άλλων, ο Παύλος Μαρινάκης όταν ερωτήθηκε για τις δηλώσεις του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη μετά την τραγωδία στο λιμάνι του Πειραιά… διαβάστηκε από ορισμένους ως… σήμα επερχόμενων αλλαγών στην υπουργική ομάδα, χωρίς πάντως στον ορίζοντα να φαίνεται πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

πηγή:capital



Ροη Ειδήσεων